Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862057

Proizvodni pokazatelji i zdravstveno stanje teladi hranjene različim udjelima u buragu razgradivog škroba i bjelančevina


Koturić, Tomislav; Domaćinović, Matija; Šperanda, Marcela; Mijić, Pero; Đidara, Mislav; Kolak, Branko
Proizvodni pokazatelji i zdravstveno stanje teladi hranjene različim udjelima u buragu razgradivog škroba i bjelančevina // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Dubrovnik, 2017. str. 209-210 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Proizvodni pokazatelji i zdravstveno stanje teladi hranjene različim udjelima u buragu razgradivog škroba i bjelančevina
(Production characteristics and health status of calves fed diff erent amounts of rumen degradable starch and protein)

Autori
Koturić, Tomislav ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Mijić, Pero ; Đidara, Mislav ; Kolak, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Dubrovnik, 2017, 209-210

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12-17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Telad ; nerazgradivi škrob u buragu ; nerazgradive bjelančevine u buragu ; hranidba
(Calves ; rumen undegradable starch (RUS) ; rumen undegradable protein (RUP) ; feeding)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako povećan udio u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina utječe na proizvodni učinak i zdravstveno stanje teladi. Pokus je proveden na 36 teladi holstein pasmine prosječne starosne dobi 7 dana podijeljene u tri skupine sa po 12 teladi, uz jednak omjer spolova. Pokus je podijeljen u dva razdoblja: 1) razdoblje pokusa - starter smjesa, i 2) razdoblje pokusa - grover smjesa. U starter razdoblju telad je napajana punim pasteriziranim mlijekom i mliječnom zamjenicom i dohranjivana starter smjesom, čiji se sirovinski sastav razlikovao ovisno o udjelu u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina: skupina I (36, 6% BNP i 16, 5% BNŠ), skupina II (49, 1% BNP i 27, 6 % BNŠ ) i skupina III (53, 5% BNP i 36, 5% BNŠ). U grover razdoblju telad je hranjena mliječnom zamjenicom i grover smjesom koja se razlikovala po skupinama ovisno o udjelu u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina: skupina I (33, 5% BNP i 15, 8% BNŠ), skupina II (48% BNP i 26, 3% BNŠ) i skupina III (54, 3% BNP i 34, 6% BNŠ). Iz dobivenih rezultata utvrđeno je da je u starter razdoblju telad skupine III postigla statistički vrlo značajno veću (P<0, 01) tjelesnu masu i dnevni prirast u odnosu na telad skupine I i II. Na kraju pokusa nije bilo značajnih razlika u tjelesnoj masi i dnevnom prirastu. Telad skupine I i III postigla je statistički visoko značajno veću potrošnju starter smjese (P<0, 01) u odnosu na telad skupine II, te značajno veću (P<0, 05) ukupnu potrošnju krmne smjese u odnosu na telad skupine II. Telad skupine II i III postigla je značajno bolju (P<0, 05) konverziju hrane u odnosu na telad skupine I. Zdravstveno stanje teladi, praćeno kroz pojavnost proljeva i pneumonije, pokazalo je bolje vrijednosti u skupini II.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek