Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rogač - vrijedna i "zaboravljena" biljka (CROSBI ID 645096)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Srečec, Siniša Rogač - vrijedna i "zaboravljena" biljka. 2017

Podaci o odgovornosti

Srečec, Siniša

hrvatski

Rogač - vrijedna i "zaboravljena" biljka

Rogač (Ceratonia siliqua L.), svakako je jedna od nainteresantnijih biljaka podrijetlom iz mediteranskog i srednjeistočnog gen-centra. Nutritivne vrijednosti rogača prvi su otkrili stari Perzijanci i donijeli ga u Grčku najvjerojatnije u vrijeme drugog kažnjeničkog pohoda Perzijskog kralja Kserksa I (bitka sa Spartnacima 480. pr. Kr. u kojoj je poginuo Spartanski kralj Leonida I). Uz maslinu, smokvu i vinovu lozu spominje se i u Novom zavjetu (Luka 15, 1). U Bizantskom carstvu, masa sjemenke rogača bila je ekvivalent za 1 karat (0.17 g). Prva suvremenija istraživanja nutritivne vrijednosti rogača provela je Intendantska i sanitetska služba Njemačke vojske i to u Dalmaciji nakon Talijanske kapitulacije 1943. Endosperm sjemenke rogača sadrži polisaharid galaktomanan koji ima veliku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji (E410). Brašno mahuna rogača supstitut je za kakao, i koristi se u proizvodnji čokolade za osobe (poglavito za djecu) alergične na kakako. Rogač je od svih samoniklih mediteranskih biljnih vrsta najteže zapaljiv i nakon velikih šumsih požara, najbrže se regenira. Nažalost, proizvodnja rogača, prema statistikama FAO-a u stalnom je padu. Istraživanja rogača su malobrojna, i uglavnom su ograničena na njegovu uporabnu vrijednost, a u botaničkoj sistematici rogača vlada zbrka.

rogač, domestifikacija, sistematika, morfologija, uporaba

nije evidentirano

engleski

Carob - valuable and "forgotten" plant

nije evidentirano

carob, domestification, systematics, morphology, utilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2017.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Pozvano predavanje u Hrvatskom botaničkom društvu, 26. siječnja 2017. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.

pozvano predavanje

26.01.2017-26.01.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo, Biotehnologija

Poveznice