Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 861090

Problematika i mogućnosti zaštite novih intenzivnih nasada trešnje u proizvodnim uvjetima Dalmacije


Ražov, Josip; Tolić, Danko; Vončina, Darko
Problematika i mogućnosti zaštite novih intenzivnih nasada trešnje u proizvodnim uvjetima Dalmacije // Zbornik sažetaka 60. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan i sur. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2016. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Problematika i mogućnosti zaštite novih intenzivnih nasada trešnje u proizvodnim uvjetima Dalmacije
(Problems and possibilities for protection of new and intensive cherry plantations under Dalmatian production conditions)

Autori
Ražov, Josip ; Tolić, Danko ; Vončina, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 60. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan i sur. - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2016

Skup
60. seminar biljne zaštite

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09-11.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Trešnja, Dalmacija, štetočinje
(Cherry, Dalmatia, pests, diseases)

Sažetak
Posljednjih desetak godina u Hrvatskoj općenito, a posebice u Dalmaciji, trešnja je evidentno kultura koje kronično nedostaje i čija je otkupna cijena ploda redovito vrlo visoka. Površinom većih nasada gotovo i nije bilo ili su propali, pa su mnogi investitori i poljoprivrednici prepoznali ovu kulturu kao potencijal. Tako je u posljednjih nekoliko godina na području Dalmacije podignuto oko 200 ha intenzivnih nasada (cca 150 ha Ravni kotari, cca 50 ha Splitsko područje). Novi nasadi podižu se na tlima bez skeleta, ali i na skeletnim mljevenim terenima. Ulaskom nasada u rodnost primijećuju se problemi u zaštiti koji se prije nisu javljali ili na koje u uvjetima sve češćih pojava ekstremnih vremenskih prilika nema pravog odgovora. Uz uobičajene štetočinje bit će potrebno ozbiljnije pristupiti suzbijanju i nekih drugih bolesti kao što su pepelnica (Podosphaera leucotricha Ell. & Ev.) te uzročnika uvijenosti i sušenja lista (Apiognomonia erythrostoma (Pers.) Höhn.), a od štetnika trešnjinoj muhi (Rhagoletis cerasi L.). Za navedene štetočinje nema adekvatnih sredstava za zaštitu bilja ili se ona povlače sa tržišta bezadekvatne zamjene. U slučaju trešnjine muhe potrebno je revidirati odnosno izraditi prognozne modele za uvjete Mediterana i Submediterana jer u uvjetima klimatskih promjena i ekstrema kritični brojevi dostupni u literaturi postaju upitni (ST=380 °C). Također, biti će potrebno voditi računa od zdravstvenom stanju sadnog materijala (virusne i bakterijske bolesti) te otpornosti i rasporedu sortimenta., .Uobičajenim rasporedom miješanog i ponavljajućeg sortimenta s ciljem boljeg oprašivanja nastaju problemi u njegovoj zaštiti zbog neujednačenog vremena dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb