Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 860984

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i Družba sestara Naše Gospe


Armanda, Ivan
Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i Družba sestara Naše Gospe // Tkalčić : godišnjak Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije, 20 (2016), 20; 9-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i Družba sestara Naše Gospe
(Alojzije Stepinac, the Archbishop of Zagreb and the Society of Our Lady's Sisters)

Autori
Armanda, Ivan

Izvornik
Tkalčić : godišnjak Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije (1331-3517) 20 (2016), 20; 9-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Alojzije Stepinac, Družba sestara Naše Gospe, prijenos kuće matice u Zagreb, Anuncijata Kopunović, Anđelina Kujundžić, Beata Milašin, pisma nadbiskupa Stepinca, nove podružnice, sestre u Belgiji
(Alojzije Stepinac, Society of Our Lady’s Sisters, the translation of the mother house to Zagreb, Anuncijata Kopunović, Anđelina Kujundžić, Beata Milašin, letters by Archbishop Stepinac, new branches, sisters in Belgium)

Sažetak
U članku se na temelju objavljenih i neobjavljenih izvora te mjerodavne literature kritički analiziraju veze zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca i bačkoga, odnosno hrvatskoga ogranka Družbe sestara Naše Gospe. Prikazana je Stepinčeva uloga kod prijenosa kuće matice Družbe iz Subotice u Zagreb, čime je Družbi zapravo omogućen opstanak. Naime, pošto su Mađari 1941. uspostavili svoju vlast u Bačkoj, došlo je do pokušaja pripojenja Bačke družbe sestara Naše Gospe Kaločkoj družbi, od koje se 1931. bila osamostalila. Potom se govori o Stepinčevim posjetima kući matici u Zagrebu, o njegovoj ulozi kod održavanja Vrhovnoga zbora Družbe 1946. i o sestrinskim podružnicama utemeljenima u doba njegova nadbiskupovanja, nakon čega se analiziraju pisma što ih je iz kućnoga pritvora u Krašiću poslao sestrama, prvenstveno vrhovnim poglavaricama Družbe Anđelini Kujundžić i Beati Milašin. Iznose se i podatci o posjetima pojedinih sestara nadbiskupu u Krašiću i o njegovoj potpori slanju i djelatnosti sestara u Belgiji. Kao prilog članku donose se prijepisi šestnaest Stepinčevih pisama sestrama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Leksikografski zavod

Autor s matičnim brojem:
Ivan Armanda, (342046)