Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

POČINITELJI SEKSUALNOG NASILJA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA (CROSBI ID 236288)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Buljevac, Marko ; Luketić, Marija ; Leutar, Zdravka POČINITELJI SEKSUALNOG NASILJA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA // Ljetopis socijalnog rada, 23 (2016), 2; 253-274. doi: 10.3935/ljsr.v23i2.96

Podaci o odgovornosti

Buljevac, Marko ; Luketić, Marija ; Leutar, Zdravka

hrvatski

POČINITELJI SEKSUALNOG NASILJA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Svrha ovog rada je predstaviti i problematizirati spoznaje o počiniteljima seksualnog nasilja s intelektualnim teškoćama, budući da su ove osobe neprepoznata i marginalizirana skupina počinitelja koja ne dobiva odgovarajući tretman u suvremenom društvu. Na samom početku problematizira se seksualnost osoba s intelektualnim teškoćama kao temelje počinjenja seksualnog nasilja, što se povezuje s položajem ovih osoba u društvu i ostvarivanjem nekih njihovih prava. Spoznaje o obilježjima ličnosti počinitelja seksualnog nasilja s intelektualnim teškoćama povezuju se s pravom na seksualnost i pristup informacijama o interpersonalnim odnosima, što se dovodi u vezu sa saznanjima i specifičnostima o oblicima i žrtvama seksualnog nasilja počinjenog od muškaraca s intelektualnim teškoćama. Na kraju rada objašnjeni su tretmani s počiniteljima seksualnog nasilja s intelektualnim teškoćama koji se primjenjuju u državama zapadne i sjeverne Europe te SAD-a, ali i prepoznata problematika vezana uz recidivizam ove vrste nasilja. Kroz zaključna razmatranja autori sumiraju iznesene spoznaje i naglašavaju važnost ove tematike za kontekst socijalnog rada i pomažućih profesija.

počinitelji seksualnog nasilja s intelektualnim teškoćama ; seksualnost osoba s intelektualnim teškoćama ; obilježja ličnosti počinitelja i specifičnosti počinjenog nasilja ; tretmani i recidivizam.

nije evidentirano

engleski

PERPETRATORS OF SEXUAL VIOLENCE WITH INTELLECTUAL DISABILITIES

nije evidentirano

perpetrators of sexual violence with intellectual disabilities ; sexuality of people with intellectual disabilities ; personality characteristics of the perpetrator and the specifics of violence ; treatment and recidivism.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (2)

2016.

253-274

objavljeno

1846-5412

1848-7971

10.3935/ljsr.v23i2.96

Povezanost rada

Socijalne djelatnosti

Poveznice
Indeksiranost