Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 860666

Trendovi u hrvatskoj proizvodnji - što s popratnim uslugama?: Rezultati istraživanja 2015. s trendovima do 2018. godine


Prester, Jasna; Palčić, Iztok; Matijević, Božidar; Kumić, Ivan; Rašić Bakarić, Ivana
Trendovi u hrvatskoj proizvodnji - što s popratnim uslugama?: Rezultati istraživanja 2015. s trendovima do 2018. godine, Zagreb: Ekonomski fakultet Zagreb, 2017 (monografija)


Naslov
Trendovi u hrvatskoj proizvodnji - što s popratnim uslugama?: Rezultati istraživanja 2015. s trendovima do 2018. godine
(Trends in Croatian manufacturing – what about servitization? Survey results from 2015. with trends till 2018.)

Autori
Prester, Jasna ; Palčić, Iztok ; Matijević, Božidar ; Kumić, Ivan ; Rašić Bakarić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Ekonomski fakultet Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
2017

Stranica
85

ISBN
978-953-346-022-2

Ključne riječi
Hrvatska proizvodnja ; popratne usluge ; trendovi u proizvodnji
(Croatian manufacturing ; servitization ; trends in manufacturing)

Sažetak
U knjizi prikazani su rezultati istraživanja: GMRG i EMS. GMRG (eng. Global Manufacturing Research Group) je svjetska organizacija znanstvenika koja proučava proizvodnju, a EMS (eng. European Manufacturing Survey) je Europska organizacija koja prati proizvodnju u Europi, voditelj kojeg je Fraunhofer ISI institut iz Karlsruhea. Knjiga je znanstvena, i temelji se na rigoroznoj znanstvenoj metodologiji, ali je pisana jednostavnim jezikom za širi krug čitatelja. Na početku su prikazani rezultati temeljeni na jednostavnoj statistici iz kojih se vidi zašto je uopće proizvodnja bitna i zašto na jednom Fraunhofer institutu ili bilo kojem drugom institutu u razvijenim zemljama toliko ljudi prati proizvodnju. Nakon toga, fokus se usmjerava samo na jedan segment – a to su usluge koje nude proizvođači. Godine 2009., kada se tek počeo uviđati ovaj fenomen, mislilo se da će svi proizvođači zapravo preći u uslužna poduzeća, jer usluge nude veće dobiti, jer usluge nisu toliko osjetljive na negativna ekonomska kretanja i slično. Međutim, usprkos takvom trendu, stvari nisu tako jednostavne. A zašto nisu, dočaravaju rezultati provedenih istraživanja. Knjiga završava s trendovima u hrvatskoj proizvodnji do 2018. godine u organizacijskim i tehnološkim aspektima koji su najbitniji za proizvođače i njihovu ponudu popratnih usluga – servitizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-3535 - Razvoj konkurentnosti hrvatskog prerađivačkog sektora (Jasna Prester, )

Ustanove
Ekonomski institut, Zagreb,
Ekonomski fakultet, Zagreb