Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86060

Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica


Krstanović, Vinko; Grujić, Olga; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Klapec, Tomislav; Unbehend, Ljiljana; Koceva Komlenić, Daliborka
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica // International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 2001. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 86060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica
(Research on possibilities of wheat malt production from slavonian bread-wheat varieties)

Autori
Krstanović, Vinko ; Grujić, Olga ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Klapec, Tomislav ; Unbehend, Ljiljana ; Koceva Komlenić, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 2001, 41-41

Skup
International Congress Flour-Bread '01, 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14-17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
domaće sorte pšenice; sladarska kvaliteta; pšenični slad
(bread wheat; wheat malt; malting quality)

Sažetak
Cilj ovog rada je bilo utvrditi sladarsku kvalitetu nekih tipičnih slavonskih krušnih sorti pšenica Istraživanje je provedeno radi ispitivanja mogućnosti proizvodnje svijetlog pivskog slada, ali i ostalih tipova slada. I pored neizbježnih ograničenja u eksperimentu naki od dobivenih sladova su dobre kvalitete. Osim povećane prosječne staklavosti zrna, koja je bila prolaznog karaktera svi su drugi mehanički i fiziološki pokazatelji bili u preporučenim granicama za svijetli slad uključujući i ukupne gubitke prilikom slađenja. Kemijska analiza pokazala je vrlo dobar prinos ekstrakta u svim uzorcima ali je zbog povišenog udjela ukupnog dušika u zrnu i sladovini niža konačna prevrelost. Povišena razlika ekstrakta može se u određenoj mjeri pripisati i utjecaju postupka slađenja koji treba modificirati kako bi se pojačala citoliza. Viskoznost sladovina bila je zadovoljavajuća u svim uzorcima što upućuje na zadovoljavajući udio ukupnih pentozana i omjer ukupni/topljivi pentozani u pšenicama sa niskom staklavošću zrna. Udio ukupnog topljivog dušika bio je previsok u svim uzorcima. Oko polovice je bila visokomolekulska frakcija. Udio a-amino dušika također je bio previsok u apsolutnom iznosu dok je odnos FAN/ukupni topljivi dušik bio vrlo dobar u svim uzorcima. Rezultati istraživanja pokazuju da se od domaćih sotri koje zadovoljavaju polazne kriterije sladarske kvalitate može proizvesti kvalitetan pivarski slad. Slađenjem pšenice OSK 5824/16-99 dobiven je slad koji je prema analitičkim pokazateljima zadovoljio kriterije za svijetli, pivski slad, i može se svrstati u drugu sladarsku kvalitativnu grupu. Također je vidljivo da će glavni problem pri selekciji domaćih pšenica za potrebe proizvodnje pivskog slada biti smanjenje udjela ukupnog topljivog dušika u sladovini uz istodobno smanjenje i visokomolekulskog i a-amino dušika u njemu. To će nužno tražiti primjenu prikladnih agrotehničkih mjera jer su zbog senzorskih karakteristika piva ograničene mogućnosti intervencije u postupak slađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Krstanović, Vinko; Grujić, Olga; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Klapec, Tomislav; Unbehend, Ljiljana; Koceva Komlenić, Daliborka
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica // International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 2001. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Krstanović, V., Grujić, O., Ugarčić-Hardi, Ž., Klapec, T., Unbehend, L. & Koceva Komlenić, D. (2001) Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book.
@article{article, author = {Krstanovi\'{c}, Vinko and Gruji\'{c}, Olga and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Klapec, Tomislav and Unbehend, Ljiljana and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {41-41}, keywords = {doma\'{c}e sorte p\v{s}enice, sladarska kvaliteta, p\v{s}eni\v{c}ni slad}, title = {Istra\v{z}ivanje mogu\'{c}nosti proizvodnje p\v{s}eni\v{c}nog slada od doma\'{c}ih sorti p\v{s}enica}, keyword = {doma\'{c}e sorte p\v{s}enice, sladarska kvaliteta, p\v{s}eni\v{c}ni slad}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet, Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krstanovi\'{c}, Vinko and Gruji\'{c}, Olga and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Klapec, Tomislav and Unbehend, Ljiljana and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {41-41}, keywords = {bread wheat, wheat malt, malting quality}, title = {Research on possibilities of wheat malt production from slavonian bread-wheat varieties}, keyword = {bread wheat, wheat malt, malting quality}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet, Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font