Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva (CROSBI ID 484329)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka ; Halt, Marija ; Sabo, Mirjana ; Čota, Augustin
hrvatski
Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva
Osim povećanog udjela celuloznih tvari pšenična slama sadrži i određeni udio makro i mikroelemenata, koji imaju važnu ulogu u prehrani. U radu je ispitan utjecaj dodaka pšenične slame u proizvodnji peciva. Upotrebljeno je pšenično brašno T-850, a dodatak fino samljevene i sterilizirane slame iznosio je 5, 10 i 15 %. Na svim uzorcima provedena su standarna kemijska i reološka ispitivanja. Provedena su laboratorijska probna pečenja a senzorsko ocjenjivanje gotovih proizvoda provedeno je nakon 24h. Ocjenjivalo se elastičnost sredine, ravnomjernost pora, boja i debljina kore prema važećem Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazuju da se dodatak do 10 % pšenične slame može koristiti za izradu specijalne vrste peciva.
pšenična slama; peciva; celuloza
nije evidentirano
engleski
Influence of wheat straw addition on bakery product quality
nije evidentirano
wheat straw; backery product; cellulose
nije evidentirano
Podaci o prilogu
57-57.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
953-97478-9-9
Podaci o skupu
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)
ostalo
14.11.2001-17.11.2001
Opatija, Hrvatska