Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86048

Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka; Halt, Marija; Sabo, Mirjana; Čota, Augustin
Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Faculty of Food Technology, Department of Flour Production and Processing Technology, 2001. str. 57-57 (ostalo, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 86048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva
(Influence of wheat straw addition on bakery product quality)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka ; Halt, Marija ; Sabo, Mirjana ; Čota, Augustin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Faculty of Food Technology, Department of Flour Production and Processing Technology, 2001, 57-57

ISBN
953-97478-9-9

Skup
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.-17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenična slama; peciva; celuloza
(wheat straw; backery product; cellulose)

Sažetak
Osim povećanog udjela celuloznih tvari pšenična slama sadrži i određeni udio makro i mikroelemenata, koji imaju važnu ulogu u prehrani. U radu je ispitan utjecaj dodaka pšenične slame u proizvodnji peciva. Upotrebljeno je pšenično brašno T-850, a dodatak fino samljevene i sterilizirane slame iznosio je 5, 10 i 15 %. Na svim uzorcima provedena su standarna kemijska i reološka ispitivanja. Provedena su laboratorijska probna pečenja a senzorsko ocjenjivanje gotovih proizvoda provedeno je nakon 24h. Ocjenjivalo se elastičnost sredine, ravnomjernost pora, boja i debljina kore prema važećem Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazuju da se dodatak do 10 % pšenične slame može koristiti za izradu specijalne vrste peciva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka; Halt, Marija; Sabo, Mirjana; Čota, Augustin
Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Faculty of Food Technology, Department of Flour Production and Processing Technology, 2001. str. 57-57 (ostalo, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Hackenberger, D., Halt, M., Sabo, M. & Čota, A. (2001) Utjecaj dodatka pšenične slame na kakvoću peciva. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka and Halt, Marija and Sabo, Mirjana and \v{C}ota, Augustin}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {57-57}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}na slama, peciva, celuloza}, isbn = {953-97478-9-9}, title = {Utjecaj dodatka p\v{s}eni\v{c}ne slame na kakvo\'{c}u peciva}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}na slama, peciva, celuloza}, publisher = {Faculty of Food Technology, Department of Flour Production and Processing Technology}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka and Halt, Marija and Sabo, Mirjana and \v{C}ota, Augustin}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {57-57}, keywords = {wheat straw, backery product, cellulose}, isbn = {953-97478-9-9}, title = {Influence of wheat straw addition on bakery product quality}, keyword = {wheat straw, backery product, cellulose}, publisher = {Faculty of Food Technology, Department of Flour Production and Processing Technology}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font