Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 859571

Sport u razvitku hrvatskoga društva


Milanović, Dragan; Čustonja, Zrinko; Hrženjak, Miroslav
Sport u razvitku hrvatskoga društva // Kineziologija i područja edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije u razvitku hrvatskog društva : [zbornik radova] / Findak, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski kineziološki savez, 2016. str. 41-50 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Sport u razvitku hrvatskoga društva
(Sport in the development of Croatian society)

Autori
Milanović, Dragan ; Čustonja, Zrinko ; Hrženjak, Miroslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Kineziologija i područja edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije u razvitku hrvatskog društva : [zbornik radova] / Findak, Vladimir - Zagreb : Hrvatski kineziološki savez, 2016, 41-50

ISBN
9789537965075

Skup
24. Ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 28.6.-2.7.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sport-vrijednost ; sport i zdravstvo-integracija ; promocija države ; potencijali sporta
(Sport-value ; sport and health care-integration ; promotion of the country ; potential of sport)

Sažetak
U radu se opisuje djelovanje sporta kao faktora razvitka društva. Bez obzira na raznovrsnost sportskih aktivnosti te neovisno o različitosti nivoa i načina njihove provedbe, može se tvrditi da, uz uvjet dobrog i stručnog vođenja, bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću ima značajan opći i specifični utjecaj na kvalitetu ljudskoga života te na društvo u cjelini. Sport i tjelesno vježbanje nužni su za razvoj čovjeka i društava jer, poboljšavaju tjelesno i mentalno zdravlje ljudi. Sport znatno utječe na poželjan psihosomatski razvoj djece i mladih te na unapređenje i očuvanje njihova zdravlja. Kako bi se osigurala i podigla kvaliteta života kao temelj mentalnoga i tjelesnoga zdravlja i u odrasloj dobi, bavljenje sportskim aktivnostima, naročito u djece i mladih, igra ključnu ulogu. Sport omogućava komunikaciju među ljudima, neovisno o njihovu obrazovnom statusu te o generacijskom, spolnom ili statusnom određenju. Time izravno obogaćuje socijalna iskustva i interakciju pojedinaca, a posredno utječe i na aktualna društvena zbivanja te oblikuje društvenu svijest.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb