Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uvjeti proizvodnje rajčice (CROSBI ID 235978)

Prilog u časopisu | stručni rad

Borošić, Josip Uvjeti proizvodnje rajčice // Glasilo biljne zaštite, 16 (2016), 5; 423-427

Podaci o odgovornosti

Borošić, Josip

hrvatski

Uvjeti proizvodnje rajčice

Rajčica je jedno od najraširenijih povrća u svijetu. Jede se plod. Cvjetovi rajčice skupljeni su u cvatu u obliku grozda. Pripada skupini termofilnih kultura. Minimalna temperatura klijanja sjemena i nicanja jest 11 do 13 °C, a maksimalna oko 35 °C. Optimalna temperatura rasta jest 20 do 25 °C danju i 13 do 17 °C noću. Rast prestaje pri temperaturi nižoj od 10 °C. Pri temperaturi 0 ºC biljka strada. Potrebna je osvijetljenost najmanje 10.000 lx. Od oplođene plodnice cvijeta do zrelog potpuno obojenog ploda potrebno je 7 do 9 tjedana, ovisno o sorti, položaju cvata na biljci i uvjetima okoliša. Crvena se boja ploda ne razvija ispod 16 ºC. Uzgoj je rajčice na otvorenom moguć samo u bezmraznom razdoblju. Rast i razvoj do prvih zrelih plodova može trajati 90 do 110 dana.

rajčica, temperature rasta i razvoja, razdoblje uzgoja

nije evidentirano

engleski

The conditions of tomato growing

nije evidentirano

tomato, temperatures of growth and development, growing period

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (5)

2016.

423-427

objavljeno

1332-9545

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice