Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 858906

Organizacijske strukture


Rašić Jelavić, Sanda; Galetić, Lovorka; Hernaus, Tomislav
Organizacijske strukture // Organizacija / Galetić, Lovorka (ur.).
Zagreb: Sinergija-nakladništvo d.o.o., 2016. str. 191-252


Naslov
Organizacijske strukture
(Organizational structures)

Autori
Rašić Jelavić, Sanda ; Galetić, Lovorka ; Hernaus, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Organizacija

Urednik/ci
Galetić, Lovorka

Izdavač
Sinergija-nakladništvo d.o.o.

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
191-252

ISBN
978-953-6895-57-1

Ključne riječi
organizacijska struktura, formalna i neformalna organizacija
(organizational structure, formal and informal organization)

Sažetak
Poglavlje se bavi organizacijskim strukturama. Na početku se pojmovno određuje organizacijska struktura i analizira njezina važnost za uspješno funkcioniranje organizacije. Analizira se razlika između organizacijske strukture i organizacijskog dizajna te se objašnjavaju osnovni elementi organizacijskog dizajna. Definirana je formalna, neformalna i stvarna organizacija i prikazan njihov međusoban odnos. Objašnjena je razlika između birokratske (mehanicističke, tradicionalne) i organske (adaptivne) organizacije. Detaljno su prikazane tradicionalne organizacijske strukture – funkcijska i divizijska, kao i njihove prednosti i nedostaci. Funkcijska se organizacijska struktura pojavljuje u tri oblika: početnom, standardnom i razvijenom ; ujedno je najčešća organizacijska struktura u praksi. U divizijskoj organizacijskoj strukturi razlikuju se predmetna, teritorijalna i organizacijska struktura usmjerena potrošačima, a svaka od njih može imati različite inačice. U divizijskoj organizacijskoj strukturi vrlo je česta primjena i modela centara odgovornosti koji mogu poprimiti oblik prihodnih, troškovnih, profitnih ili investicijskih centara. Adaptivne ili organske organizacijske strukture obuhvaćaju projektnu i matričnu organizaciju. Projektna organizacija ima karakteristike fleksibilne organizacije sposobne brzo se prilagoditi promjenama u tehnologiji i zahtjevima okoline. Razlikuje se individualna i čista projektna organizacija pri čemu voditelj ove posljednje ima pravo formirati projektni tim. Matrična organizacijska struktura razvila se iz potrebe pružanja jednake važnosti i pažnje različitim dimenzijama organiziranja, npr. funkcijama s jedne strane i projektima odnosno proizvodima ili regijama s druge strane, a njezina najveća slabost je dualna odgovornost. Na kraju poglavlja obrađene su hibridna i mješovita organizacijska struktura budući da u svakodnevnoj poslovnoj praksi mnoge organizacijske strukture ne postoje u svojemu osnovnom, čistom obliku poput prethodno navedenih. Naime, kako se svaka vrsta organizacijske strukture primjenjuje u različitim situacijama i prilagođuje različitim potrebama, tako se mijenja i njezin način podjele rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rašić Jelavić, Sanda; Galetić, Lovorka; Hernaus, Tomislav
Organizacijske strukture // Organizacija / Galetić, Lovorka (ur.).
Zagreb: Sinergija-nakladništvo d.o.o., 2016. str. 191-252
Rašić Jelavić, S., Galetić, L. & Hernaus, T. (2016) Organizacijske strukture. U: Galetić, L. (ur.) Organizacija. Zagreb, Sinergija-nakladništvo d.o.o., str. 191-252.
@inbook{inbook, editor = {Galeti\'{c}, L.}, year = {2016}, pages = {191-252}, keywords = {organizational structure, formal and informal organization}, isbn = {978-953-6895-57-1}, title = {Organizational structures}, keyword = {organizational structure, formal and informal organization}, publisher = {Sinergija-nakladni\v{s}tvo d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }