Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa (CROSBI ID 335066)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Brnčić, Mladen Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa / Tripalo, Branko (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen

Tripalo, Branko

hrvatski

Utjecaj postupka ekstruzije na mehaničku čvrstoću ekstrudiranog proizvoda tipa flipsa

Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda. Ekstruderi se mogu koristiti u proizvodnji različitih vrsta klasičnih prehrambenih proizvoda ili za dobivanje velike palete potpuno novih prehrambenih proizvoda (cerealna dječja hrana, konditorski proizvodi, mesne prerađevine i sl.). Postupkom ekstruzije dobiva se proizvod određenih fizičkih i kemijskih svojstava koja moraju zadovoljavati potrebe i navike potrošača. U ovom radu ispitano je jedno od značajnijih senzorskih svojstava proizvoda dobivenog postupkom ekstruzije, mehanička čvrstoća, važnog parametra teksture ekstrudiranog proizvoda. Kakvoća teksture nema samo utjecaj na ocjenjivanje okusa, već pomaže i kod prihvaćanja proizvoda od strane potrošača. Svojstva kao što su hrskav, gumen, elastičan, čvrst, mekan najčešće utječu na potrošačevu reakciju na prehrambeni proizvod. Mehanička čvrstoća ekstrudata tipa flipsa određena je metodom nominalnog stresa pomoću univerzalne kidalice MESSPHYSICK - BETA 50-5, te za ovu priliku specijalno izrađenih čeljusti za uzorke, tri promjera s obzirom na veličinu ekstrudiranih uzoraka. Dobiveni rezultati su obrađeni grafički i statističkom analizom varijance. Na mehaničku čvrstoću direktno ekspandiranoga proizvoda tipa flipsa znatno utječu ulazne veličine procesa ekstruzije. Definirane su slijedeće ulazne veličine: dobava sirovine od 18, 22 - 44, 40 kg/h pšenične krupice ; doziranje vode od 0, 31 - 5, 82 L/h vode ; broj okretaja pužnica od 132 - 318 okretaja u minuti te temperature ekspanzije od 120, 145 i 170°C. Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrudati ekspandirani pri 145°C, s ulaznim parametrima ekstruzije od 31, 31 kg/h dobave pšenične krupice, 0, 31 L/h dozirane vode te 225 okretaja pužnica u minuti pokazuju najbolja mehanička svojstva.

mehanička čvrstoća; ekstruzija; ekstrudati; flips; tekstura

nije evidentirano

engleski

Influence of extrusion process to a mechanical hardness of an extrudate type flips

nije evidentirano

mechanical hardness; extrusion; extrudates; flips; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

129

30.12.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija