Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 858525

Što se čita u narodnim knjižnicama? Istraživanje o najposuđivanijim knjigama


Juric, Mate; Duić, Mirko
Što se čita u narodnim knjižnicama? Istraživanje o najposuđivanijim knjigama // Programska knjižica: Drugi međunarodni znanstveni skup „Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige“ / Antonac, Sandi ; Buzov, Ivanka ; Kuić, Ivanka ; Zvonarek, Dobrila (ur.).
Zagreb: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ; Filozofski fakultet u Splitu ; Književni krug Split, 2016. str. 57-59 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Što se čita u narodnim knjižnicama? Istraživanje o najposuđivanijim knjigama
(What the users of public libraries are reading? The most borrowed books study)

Autori
Juric, Mate ; Duić, Mirko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Programska knjižica: Drugi međunarodni znanstveni skup „Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige“ / Antonac, Sandi ; Buzov, Ivanka ; Kuić, Ivanka ; Zvonarek, Dobrila - Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ; Filozofski fakultet u Splitu ; Književni krug Split, 2016, 57-59

ISBN
978-953-500-157-7

Skup
Drugi međunarodni znanstveni skup „Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige“

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29-30.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Čitalački interesi, posudba knjiga, narodne knjižnice
(Ivanka@svkst.hr)

Sažetak
U Hrvatskoj nema puno istraživanja o tome koje tipove knjiga posuđuju korisnici knjižnica. Analiza posudbe knjiga u knjižnicama omogućila bi važne uvide u čitateljske interese stanovništva. Takva analiza posebno je značajna u situaciji koja već duži niz godina postoji u Hrvatskoj, a to je da čitatelji do knjiga u znatnoj mjeri dolaze posudbom u knjižnicama, a ne kupovinom u knjižarama i drugdje. Stoga su uvidi u vrste knjiga koje se posuđuju u knjižnicama još značajniji za upoznavanje čitateljskih interesa. U radu ćemo istražiti koje su nelektirne knjige u posljednjih godinu dana najposuđivanije u narodnim knjižnicama u četiri sljedeća grada: Zagreb, Rijeka, Split i Pula. Knjižnice u ovim gradovima su odabrane jer su u većim gradovima u različitim dijelovima Hrvatske te zato što imaju kataloge putem kojih je moguće utvrditi broj posudbi. Istraživanje ćemo ograničiti na nelektirne knjige iz razloga što su lektirne knjige obvezno štivo pa njihova posudba ne govori nužno o čitateljskim interesima. Metoda koju ćemo koristiti u istraživanju je usporedna analiza knjižničnih kataložnih zapisa. U katalogu svake od četiri knjižnica utvrditi ćemo 150 najposuđivanijih nelektirnih knjiga. Dakle, ukupno će istraživački uzorak biti 600 knjiga koje ćemo analizirati s obzirom na vrstu knjige (beletristika ili publicistika), državu iz koje je autor, godinu prvog objavljivanja te žanr. Do sada nije provođena analiza knjiga posuđenih u hrvatskim narodnim knjižnicama s obzirom na državu iz koje je autor i s obzirom na godinu kada je knjiga prvi put objavljena, pa će ovo istraživanje pružiti prve uvide u te bitne aspekte čitateljskih interesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Autor s matičnim brojem:
Mirko Duić, (316380)
Mate Juric, (329744)