Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu (CROSBI ID 644472)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana
hrvatski
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu (MLD) 16 crnih slavonskih svinja tovljenih do završne tjelesne mase od oko 100 kg, te na mesu (MLD) 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase. Svinje su hranjene krmnom smjesom s 14, 00% sir. bjelančevina i 13, 37 MJ ME/kg u periodu od 30- 60 kg tjelesne mase i krmnom smjesom s 11, 84% sir. bjelančevina i 13, 34 MJ ME/kg u periodu od 60 kg tjelesne mase do kraja tova. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinje veće tjelesne mase daju polovice s većim relativnim udjelom sala (4, 81%:3, 43%) i leđnog dijela (14, 96%:13, 34%), a svinje manjih tjelesnih masa daju polovice s značajno većim udjelom buta (25, 40%:24, 62%) i s vrlo značajno (p<0.01) većim udjelom podbratka (2, 93%:2, 53%). Meso (MLD) svinja manjih tjelesnih masa imalo je vrlo značajno (p<0.01) viši pH1 (6, 70:6, 47) i pH2, (5, 97:5, 75), slabiju sposobnost vezanja vode (4, 31cm2 :3, 06cm2 ), slabiju konzistenciju (3, 79cm2 :2, 15cm2 ), viši sadržaj sir. bjelančevina (22, 04%:20, 93%), sir. pepela (1, 06%: 1, 02%) i vode (67, 77%:65, 70%), dok su svinje većih tjelesnih masa imale višu razinu sir. masti (12, 34%:9, 11%).U pogledu «L*» vrijednosti za boju nisu zabilježene statistički značajne razlike. Na kvalitetu svježe svinjetine od crne slavonske svinje značajno su utjecale završne (p>0.05) tjelesne mase (100, 15 i 130, 40 kg) svinja u tovu.
svinje ; crna slavonska svinja ; kakvoća trupa ; kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
Quality of fresh meat of the Black Slavonian pig in relation to body weight
nije evidentirano
pigs ; Black Slavonian Pig ; carcass quality ; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
231-232.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, S. ; Lončarić, Z.
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-79-6
Podaci o skupu
45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska