Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu (CROSBI ID 644472)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.). Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 231-232

Podaci o odgovornosti

Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana

hrvatski

Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu

Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu (MLD) 16 crnih slavonskih svinja tovljenih do završne tjelesne mase od oko 100 kg, te na mesu (MLD) 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase. Svinje su hranjene krmnom smjesom s 14, 00% sir. bjelančevina i 13, 37 MJ ME/kg u periodu od 30- 60 kg tjelesne mase i krmnom smjesom s 11, 84% sir. bjelančevina i 13, 34 MJ ME/kg u periodu od 60 kg tjelesne mase do kraja tova. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinje veće tjelesne mase daju polovice s većim relativnim udjelom sala (4, 81%:3, 43%) i leđnog dijela (14, 96%:13, 34%), a svinje manjih tjelesnih masa daju polovice s značajno većim udjelom buta (25, 40%:24, 62%) i s vrlo značajno (p<0.01) većim udjelom podbratka (2, 93%:2, 53%). Meso (MLD) svinja manjih tjelesnih masa imalo je vrlo značajno (p<0.01) viši pH1 (6, 70:6, 47) i pH2, (5, 97:5, 75), slabiju sposobnost vezanja vode (4, 31cm2 :3, 06cm2 ), slabiju konzistenciju (3, 79cm2 :2, 15cm2 ), viši sadržaj sir. bjelančevina (22, 04%:20, 93%), sir. pepela (1, 06%: 1, 02%) i vode (67, 77%:65, 70%), dok su svinje većih tjelesnih masa imale višu razinu sir. masti (12, 34%:9, 11%).U pogledu «L*» vrijednosti za boju nisu zabilježene statistički značajne razlike. Na kvalitetu svježe svinjetine od crne slavonske svinje značajno su utjecale završne (p>0.05) tjelesne mase (100, 15 i 130, 40 kg) svinja u tovu.

svinje ; crna slavonska svinja ; kakvoća trupa ; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

Quality of fresh meat of the Black Slavonian pig in relation to body weight

nije evidentirano

pigs ; Black Slavonian Pig ; carcass quality ; meat quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

231-232.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, S. ; Lončarić, Z.

Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)