Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 858185

Bosna i Hercegovina i međunarodni sistem u kontekstu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma


Jović, Dejan
Bosna i Hercegovina i međunarodni sistem u kontekstu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma // Dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma: trajni mir ili trajni izazovi? / Živojinović, Dragan, Nedeljković, Stevan i Krstić, Milan (ur.).
Beograd: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 2016. str. 33-52


Naslov
Bosna i Hercegovina i međunarodni sistem u kontekstu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma
(Bosnia-Herzegovina and International System in the Context of 20th Anniversary of Dayton Peace Agreement)

Autori
Jović, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma: trajni mir ili trajni izazovi?

Urednik/ci
Živojinović, Dragan, Nedeljković, Stevan i Krstić, Milan

Izdavač
Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Grad
Beograd

Godina
2016

Raspon stranica
33-52

ISBN
978-86-6425-012-2

Ključne riječi
Bosna i Hercegovina, Dejtonski sporazum, suverenitet, međunarodni sistem, raspad Jugoslavije
(Bosnia-Herzegovina, Dayton Agreement, Sovereignty, International System, Disintegration of Yugoslavia)

Sažetak
Dvadeset godina nakon Dejtonskog sporazuma Bosna i Hercegovina je održala mir, ali u njoj postoji snažan osjećaj nezadovoljstva unutarnjom strukturom, koja je određena u Dejtonu. Ovo poglavlje objašnjava zašto je Dejtonski sporazum konstruirao Bosnu i Hercegovinu kao zemlju punog izvanjskog, ali značajno ograničenog unutarnjeg suvereniteta. Ograničenje unutarnjeg suvereniteta je odgovor na činjenicu da Bosna i Hercegovina u procesu raspada SFRJ (1991-1992.) nije uspjela sačuvati stabilnost, te je njen raspad – koji je vodio u rat (1992-1995) – bio prijetnja regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Taj rat je doveo u pitanje i uspostavljanje unilateralnog poretka, te su Sjedinjene Američke Države morale intervenirati kako ne bi izgubile status hegemona. Bosna i Hercegovina je tek djelomično zamišljena kao država, a drugim dijelom kao okvir unutar kojeg se događa međunarodna intervencija kako bi se spriječila obnova neprijateljstava. Zbog toga su, čak i 20 godina nakon 1995., opstanak i struktura Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri ovisne o karakteru međunarodnog sistema, odnosno o produženju hegemonijske pozicije Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu. U članku se analiziraju opcije koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom u slučaju promjene u međunarodnom sistemu. Također, analiziraju se i razlozi zbog kojih su veće unutarnje promjene nemoguće. U Bosni i Hercegovini nema dovoljnog konsenzusa između glavnih domaćih aktera, a proces konstituiranja jednog zajedničkog identiteta (bosansko- hercegovačkog Mi) ograničen je zbog nemogućnosti da se koristi ideja Drugog. Istovremeno, značajnije promjene – pa i one koje bi vodile većoj stabilnosti ili integraciji – ograničene su jer Bosna i Hercegovina nije zamišljena kao država s unutarnjim suverenitetom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Politologija

Napomena
Publikacija je zbornik radova s akademske konferencije o 20-godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, održane u Kopaoniku u studenom 2015.POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dejan Jović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Jović, Dejan
Bosna i Hercegovina i međunarodni sistem u kontekstu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma // Dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma: trajni mir ili trajni izazovi? / Živojinović, Dragan, Nedeljković, Stevan i Krstić, Milan (ur.).
Beograd: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 2016. str. 33-52
Jović, D. (2016) Bosna i Hercegovina i međunarodni sistem u kontekstu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma. U: Živojinović, Dragan, Nedeljković, Stevan i Krstić, Milan (ur.) Dvadeset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma: trajni mir ili trajni izazovi?. Beograd, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, str. 33-52.
@inbook{inbook, author = {Jovi\'{c}, D.}, year = {2016}, pages = {33-52}, keywords = {Bosnia-Herzegovina, Dayton Agreement, Sovereignty, International System, Disintegration of Yugoslavia}, isbn = {978-86-6425-012-2}, title = {Bosnia-Herzegovina and International System in the Context of 20th Anniversary of Dayton Peace Agreement}, keyword = {Bosnia-Herzegovina, Dayton Agreement, Sovereignty, International System, Disintegration of Yugoslavia}, publisher = {Fakultet politi\v{c}kih nauka Univerziteta u Beogradu}, publisherplace = {Beograd} }