Utjecaj propolisa i pčelinje peludi na odabrane pokazatelje u sadržaju crijeva te fecesu tovnih pilića (CROSBI ID 644410)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Pavić, Mirela ; Steiner Zvonimir ; Samac, Danijela ; Pastuović, Ljubica
hrvatski
Utjecaj propolisa i pčelinje peludi na odabrane pokazatelje u sadržaju crijeva te fecesu tovnih pilića
Brojna istraživanja u svijetu ukazala su na moguću primjenu propolisa i pčelinje peludi, svakog dodatka zasebno ili u njihovoj kombinaciji kao aditiva u hranidbi tovnih pilića. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj propolisa i pčelinje peludi kao aditiva u hranidbi na vrijednosti odabranih pokazatelja (sadržaja suhe tvari, dušika, pepela te pH – vrijednosti) u fecesu pilića i ukupnog broja bakterija, broja bakterija iz roda Enterobacteriaceae te broja bakterija iz roda Lactobacillus u sadržaju crijeva pilića. Istraživanje je provedeno na 200 pilića Ross 308 provenijencije ravnomjerno raspoređenih spolova, koji su bili podijeljeni u 5 skupina (kontrolna i četiri pokusne skupine pilića). Kontrolna skupina pilića tijekom cijelog istraživanja bila je hranjena krmnom smjesom, dok su u smjese kojima su bile hranjene pokusne skupine pilića bili umiješani dodatci – propolis i/ili pčelinja pelud, svaki dodatak zasebno ili u njihovoj kombinaciji u određenom omjeru. Dva puta tijekom istraživanja (21. i 42. dana) prikupljeni su skupni uzorci fecesa po skupinama pilića u kojima su utvrđene vrijednosti spomenutih pokazatelja u fecesu te je 42. dana nakon žrtvovanja odabranih pokusnih životinja izvršeno uzorkovanje sadržaja crijeva (ileuma) pilića u kojima su utvrđivane brojčane vrijednosti spomenutih mikrobioloških uzročnika. Istraživanje je pokazalo kako je postojala statistički značajna razlika u vrijednosti pH fecesa (p<0, 001), vrijednosti suhe tvari u fecesu (p<0, 001), vrijednosti pepela u fecesu (p<0, 001) te vrijednosti dušika u fecesu (p=0, 003) između analiziranih skupina pilića 21. dana tova. Nadalje je utvrđeno kako je postojala statistički značajna razlika u vrijednosti pH fecesa (p<0, 001), vrijednosti pepela u fecesu (p<0, 001) i vrijednosti dušika u fecesu (p=0, 001) između analiziranih skupina pilića 42. dana tova. Istraživanje je pokazalo kako nije postojala statistički značajna razlika u ukupnom broju bakterija u sadržaju crijeva (p=0, 549) te broju bakterija iz roda Enterobacteriaceae u sadržaju crijeva (p=0, 485) te kako je postojala statistički značajna razlika u broju bakterija iz roda Lactobacillus u sadržaju crijeva (p=0, 023) između analiziranih skupina pilića 42. dana tova. Zaključeno je kako dodatak propolisa i pčelinje peludi hrani tovnih pilića značajno modificira vrijednosti odabranih pokazatelja u fecesu pilića te ima značajan pozitivan utjecaj na veličinu i sastav mikrobiološke flore sadržaja crijeva pilića.
Propolis ; pčelinji pelud ; tovni pilići ; feces ; mikrobiološka flora
nije evidentirano
engleski
Effect of propolis and bee pollen on selected indicators of broilers feces and broilers gut content
nije evidentirano
Propolis ; bee pollen ; broilers ; feces ; microbial flora
nije evidentirano
Podaci o prilogu
33-33.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Krmiva 2015
Lulić, S.
Opatija: Krmiva
Podaci o skupu
XXII Međunarodno savjetovanje
poster
27.05.2015-29.05.2015
Opatija, Hrvatska