Nutritivni značaj kamilice i koprive u tovu brojlerskih pilića (CROSBI ID 644403)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Ronta, Mario ; Rožmarić, Hrvoje
hrvatski
Nutritivni značaj kamilice i koprive u tovu brojlerskih pilića
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka kamilice (Matricaria chamomile L.) i koprive (Urtica dioica) kao fitogenih dodataka u hranidbi pilića na proizvodne rezultate. Pokus je proveden na 90 muških jednodnevnih pilića provenijencije Ross 308 podijeljenih u 3 skupine (kontrolna i dvije pokusne skupine pilića). Kontrolna skupina pilića tijekom cijelog istraživanja bila je hranjena standardnom krmnom smjesom bez dodataka, dok su u smjese kojima su bile hranjene pokusne skupine pilića bili umiješani dodatci kamilica i kopriva u količini od 1, 0 g/kg smjese. Tijekom izvođenja pokusa pilićima je u tjednim intervalima kontrolirana individualna tjelesna masa. Na temelju dobivenih vrijednosti izračunat je prosječni tjedni prirast pilića. Tijekom pokusa svaki tjedan kontrolirana je i potrošnja hrane po skupinama te je izračunata konverzija hrane. Istraživanje je pokazalo kako su postojale razlike u tjelesnim masama te prirastima tova pilića u pojedinim tjednima između kontrolne i pokusnih skupina pilića kao i razlike u konverzijama hrane između istih tijekom prvog, drugog te cijelog razdoblja tova.
pilići brojleri ; tov ; kamilica ; kopriva ; fitogeni dodatci ; proizvodni pokazatelji
nije evidentirano
engleski
Nutritional importance of chamomile and nettle in broilers chicken fattening
nije evidentirano
broiler chickens ; fattening ; chamomile ; nettle ; phytogenic additives ; performance indicators
nije evidentirano
Podaci o prilogu
77-77.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Krmiva 2016
Lulić, S.
Opatija: Krmiva
Podaci o skupu
XXIII međunarodno savjetovanje "Krmiva 2016"
poster
01.06.2016-03.06.2016
Opatija, Hrvatska