Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857902

Primjena analize troškova i koristi u knjižnici


Dukić, Gordana
Primjena analize troškova i koristi u knjižnici // Programska knjižica 10. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj / Gabriel, Dunja Maria ; Zvonarek, Dobrila (ur.).
Zagreb: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2015. str. 29-30 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Primjena analize troškova i koristi u knjižnici
(Application of Cost-Benefit Analysis in the Library)

Autori
Dukić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Programska knjižica 10. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj / Gabriel, Dunja Maria ; Zvonarek, Dobrila - Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2015, 29-30

Skup
10. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj "Vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica"

Mjesto i datum
Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice, 30.09.-02.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Analiza troškova i koristi, financijska analiza, ekonomska i društvena analiza, knjižnica
(Cost-benefit analysis, financial analysis, economic and social analysis, library)

Sažetak
Posljednjih godina sve se češće postavlja pitanje posluju li knjižnice učinkovito te upravljaju li racionalno raspoloživim sredstvima i resursima. Stoga je pri planiranju projekata u knjižnicama nužno realno sagledati sve čimbenike koji utječu na njihovu realizaciju. Financijske i druge učinke projekata njihovi voditelji mogu vrednovati analizom troškova i koristi (eng. cost-benefit analysis). Ova metoda ekonomske analize prvenstveno se koristi pri utvrđivanju isplativosti ulaganja u javne i infrastrukturne projekte, no primjenjiva je i u drugim situacijama. U okviru nje se analiziraju svi troškovi i koristi jednog ili više planiranih pothvata te se vrši usporedba kako bi se ustvrdilo koji je od njih najisplativiji. Analiza troškova i koristi, za razliku od jednostavne financijske analize, uzima u obzir i kvalitativne pokazatelje. U skladu s tim uobičajeno se sastoji iz dva dijela: financijske analize te ekonomske i društvene analize. Svrha financijske analize je, na temelju procijenjenih troškova i projekcije budućega novčanog tijeka, izračunati niz pokazatelja o predviđenim troškovima ulaganja i povratu uloženih sredstava. U troškove ulaganja se, između ostalih, ubrajaju troškovi nabave, plaća, osposobljavanja i obuke osoblja, proširenja i uređenja prostora, reklame, održavanja nabavljene opreme, materijala potrebnih za rad i sl. Kao tipični financijski pokazatelji mogu se izdvojiti pokazatelji ulaganja (rok povrata, stopa profitabilnosti, neto sadašnja vrijednost), pokazatelji poslovnosti (proizvodnost, ekonomičnost i rentabilnost) te točka pokrića. Neki projekt može biti ocijenjen najboljim prema navedenim financijskim kriterijima, no to ne znači da je u skladu s interesima društvene zajednice. Zbog toga je potrebno procijeniti koliko je projekt važan za uže i šire okruženje, odnosno u kojoj mjeri doprinosi općem razvoju. Pri tome se nastoji sagledati sve izravne i neizravne koristi projekta za knjižnicu, kao i za zajednicu u kojoj ona djeluje. Analiza troškova i koristi može se u knjižnicama primijeniti u različitim situacijama, bilo da se procjenjuju učinci nekoga manjeg projekta, bilo da se donosi odluka o kapitalnome investicijskom projektu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Gordana Dukić, (260082)