Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857837

Problem fitotoksičnog i rezidualnog djelovanja herbicida u pšenici, soji i šećernoj repi


Ostojić, Zvonimir; Šilješ, Ivan
Problem fitotoksičnog i rezidualnog djelovanja herbicida u pšenici, soji i šećernoj repi // Poljoprivredne aktualnosti, 18 (1982), 2; 167-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 857837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problem fitotoksičnog i rezidualnog djelovanja herbicida u pšenici, soji i šećernoj repi
(Problem of phytotoxical and residual effect of herbicides in wheat, soybean and sugar beet)

Autori
Ostojić, Zvonimir ; Šilješ, Ivan

Izvornik
Poljoprivredne aktualnosti (0350-6622) 18 (1982), 2; 167-176

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
herbicidi, pšenica, soja, šećerna repa, fitotoksični rezidualni učinak
(herbicides, wheat, soybeans, sugar beets, phytotoxic residual effect)

Sažetak
Selektivno odnosno fitotoksično djelovanje nekog herbicida ovisi o čitavom nizu različitih faktora. Pored pedo-klimatskih faktora, selektivnost uvelike ovisi i o reakciji tla, načinu aplikacije, rezidualnim ostacima u tlu, tipu i načinu djelovanja herbicida, sortnoj osjetljivosti i mnogim drugim faktorima. Pod pojmom pedološki faktori, prije svega mislimo na sadržaj organske tvari i zastupljenost glinenih čestica u tlu. Gotovo jednaku važnost treba pokloniti reakciji tla i njegovoj sposobnosti za izmjenu iona. Navedeni faktori od presudnog su značaja kod određivanja dozacije nekom zemljišnom herbicidu jer herbicidni (fitocidni) efekt može izazvati samo ona količina herbicida koja ostaje slobodna (nevezana) u topivoj fazi tla. Drugim riječima biljka može upiti (apsorbirati) samo dio od primijenjene doze herbicida. Koliko će herbicida ostati dostupno biljci uglavnom ovisi o tipu tla. Ukoliko je neko tlo siromašno s organskom masom odnosno s glinenim česticama i sposobnost za vezivanje (adsorpciju) herbicida mu je slaba. S oborinama herbicid će u takvom tlu dospjeti u topivu fazu a s većim količinama kiše i u zonu korijena kulturne biljke, pa je i mogućnost fitotoksičnog djelovanja u ovakvom tlu veća. S druge strane ista količina herbicida u tlu s visokim sadržajem organske mase i koloidnih čestica bit će adsorbirana u većoj količini pa će u topivoj fazi ostati nedovoljna količina da izazove herbicidno djelovanje odnosno suzbije neželjeni korov. Dozacija mora varirati s obzirom na tip tla. Zbog navedenog i preporuka za upotrebu nekog herbicida redovito se izdaje u nižim količinama za lakše odnosno u višim za teža i humusom bogatija tla. U našoj praksi na žalost ne pridajemo dovoljno pažnje tipu tla. Nerijetko se događa da pojedini kombinati od nekoliko desetaka tisuće hektara preporučuju uniformne dozacije za sve površine. Rezultat ovakvog rada je nedovoljna efikasnost na korove ili nedovoljna selektivnost odnosno fitotoksičnost. Fitotoksično djelovne zemljišnog herbicida ne ovisi samo o tipu tla. Klimatske prilike veoma često su odlučujući faktor o kojima ovisi kako djelotvornost tako i selektivnost. Naime, primjena herbicida najčešće se vrši tako da se sredstvo nanosi na površinu tla. Da bi s površine dospio u zonu nicanje korova, (2-4 cm) potrebna je kiša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Šilješ (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Ostojić, Zvonimir; Šilješ, Ivan
Problem fitotoksičnog i rezidualnog djelovanja herbicida u pšenici, soji i šećernoj repi // Poljoprivredne aktualnosti, 18 (1982), 2; 167-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Ostojić, Z. & Šilješ, I. (1982) Problem fitotoksičnog i rezidualnog djelovanja herbicida u pšenici, soji i šećernoj repi. Poljoprivredne aktualnosti, 18 (2), 167-176.
@article{article, year = {1982}, pages = {167-176}, keywords = {herbicidi, p\v{s}enica, soja, \v{s}e\'{c}erna repa, fitotoksi\v{c}ni rezidualni u\v{c}inak}, journal = {Poljoprivredne aktualnosti}, volume = {18}, number = {2}, issn = {0350-6622}, title = {Problem fitotoksi\v{c}nog i rezidualnog djelovanja herbicida u p\v{s}enici, soji i \v{s}e\'{c}ernoj repi}, keyword = {herbicidi, p\v{s}enica, soja, \v{s}e\'{c}erna repa, fitotoksi\v{c}ni rezidualni u\v{c}inak} }
@article{article, year = {1982}, pages = {167-176}, keywords = {herbicides, wheat, soybeans, sugar beets, phytotoxic residual effect}, journal = {Poljoprivredne aktualnosti}, volume = {18}, number = {2}, issn = {0350-6622}, title = {Problem of phytotoxical and residual effect of herbicides in wheat, soybean and sugar beet}, keyword = {herbicides, wheat, soybeans, sugar beets, phytotoxic residual effect} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font