Ekološka proizvodnja borovnice (CROSBI ID 408910)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ljubičić, Barbara
Duralija, Boris
hrvatski
Ekološka proizvodnja borovnice
Borovnica se među ostalim voćnim vrstama ističe po svojim zahtjevima za tlom i hranivima. Potrebno joj je kiselo tlo, idealno u rasponu od 4, 8 do 5, 5 pH vrijednosti, a dušik u tlu preferira u amonijskom obliku. Osim toga, za borovnicu je važna pogodna tekstura tla, dobra dreniranost, te niska razina kalcija u tlu. Ona ima niske zahtjeve u pogledu dušika, a najbolje uspijeva na tlu bogatom organskom tvari. Kod ove kulture općenito se javlja manje problema sa štetnicima nego kod većine ostalih voćnih vrsta, a oni se uglavnom mogu riješiti pravilnim odabirom sorte, pomotehničkim mjerama i održavanjem higijene nasada. Navedene značajke čine borovnicu pogodnom kulturom za ekološki uzgoj. Na svjetskom tržištu, borovnica iz ekološkog uzgoja postiže do 20% veću cijenu od one iz konvencionalnog uzgoja. Posljednjih godina potražnja za borovnicom u stalnom je porastu, pa raste broj zasađenih nasada u hektarima, na svjetskoj i europskoj razini.
Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar
nije evidentirano
engleski
Organi blueberry production
nije evidentirano
Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
16.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb