Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološka proizvodnja borovnice (CROSBI ID 408910)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ljubičić, Barbara Ekološka proizvodnja borovnice / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ljubičić, Barbara

Duralija, Boris

hrvatski

Ekološka proizvodnja borovnice

Borovnica se među ostalim voćnim vrstama ističe po svojim zahtjevima za tlom i hranivima. Potrebno joj je kiselo tlo, idealno u rasponu od 4, 8 do 5, 5 pH vrijednosti, a dušik u tlu preferira u amonijskom obliku. Osim toga, za borovnicu je važna pogodna tekstura tla, dobra dreniranost, te niska razina kalcija u tlu. Ona ima niske zahtjeve u pogledu dušika, a najbolje uspijeva na tlu bogatom organskom tvari. Kod ove kulture općenito se javlja manje problema sa štetnicima nego kod većine ostalih voćnih vrsta, a oni se uglavnom mogu riješiti pravilnim odabirom sorte, pomotehničkim mjerama i održavanjem higijene nasada. Navedene značajke čine borovnicu pogodnom kulturom za ekološki uzgoj. Na svjetskom tržištu, borovnica iz ekološkog uzgoja postiže do 20% veću cijenu od one iz konvencionalnog uzgoja. Posljednjih godina potražnja za borovnicom u stalnom je porastu, pa raste broj zasađenih nasada u hektarima, na svjetskoj i europskoj razini.

Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar

nije evidentirano

engleski

Organi blueberry production

nije evidentirano

Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

16.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)