Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857477

Utjecaj DDGS-a na klaonička svojstva tovnih pilića


Ronta, Mario; Domaćinović, Matija; Klarić, Ivana; Bertić, Vedran; Samac, Danijela; Steiner, Zvonimir
Utjecaj DDGS-a na klaonička svojstva tovnih pilića // Meso, 18 (2016), 6; 526-531 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj DDGS-a na klaonička svojstva tovnih pilića
(Effect of DDGS on slaughter characteristics of broilers)

Autori
Ronta, Mario ; Domaćinović, Matija ; Klarić, Ivana ; Bertić, Vedran ; Samac, Danijela ; Steiner, Zvonimir

Izvornik
Meso (1332-0025) 18 (2016), 6; 526-531

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pilići ; Tov ; DDGS ; ph ; Boja
(Broilers ; fattening ; DDGS ; ph ; color)

Sažetak
Cilj provedenog istraživanja bio je provjeriti utjecaj različitih koncentracija DDGS-a u krmnoj smjesi tovnih pilića (Cobb 500) na klaoničke pokazatelje istih. U pokusu su bile tri skupine tovnih pilića (40 u skupini) a pokus je trajao 42 dana. U P1 skupini u smjesu je dodano 15 %, a P2 skupini 25 % DDGS-a. Masa trupa u K skupini imala statistički značajno više vrijednosti (P < 0, 05) u odnosu na P2 skupinu i statistički vrlo značajno više (P < 0, 01) vrijednosti od P1 skupine. Randman je bio statistički značajno niži kod P1 skupine (P < 0, 05) u odnosu na P2 skupinu i statistički vrlo značajno niži (P < 0, 01) u odnosu na K skupinu, dok je između P1 i P2 skupina dobivena statistički značajna (P < 0, 05) razlika u korist P2 skupine. Kod više vrijednih dijelova trupa statistički značajne razlike dobivene su za relativni udio prsa gdje je najnižu vrijednost imala P1 pokusna skupina, pri čemu je u odnosu na kontrolnu K skupinu razlika statistički značajno niža (P < 0, 05), dok je u odnosu na pokusnu P2 skupinu ta vrijednost bila statistički vrlo značajno niža (P < 0, 01). Analizirajući boju kože skupina K imala je statistički vrlo značajno višu (P < 0, 01) vrijednost L* u odnosu na P1 skupinu te statistički značajno višu (P < 0, 05) vrijednost u odnosu na P2 skupinu. Statistički značajno viša (P < 0, 05) vrijednost K skupine u odnosu na P1 skupinu utvrđena je i kod a* pokazatelja. Kod boje mesa pokazatelj L* P1 skupine pokazao je statistički vrlo značajno više (P < 0, 01) vrijednosti u odnosu na K i P2 skupinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Ronta, Mario; Domaćinović, Matija; Klarić, Ivana; Bertić, Vedran; Samac, Danijela; Steiner, Zvonimir
Utjecaj DDGS-a na klaonička svojstva tovnih pilića // Meso, 18 (2016), 6; 526-531 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ronta, M., Domaćinović, M., Klarić, I., Bertić, V., Samac, D. & Steiner, Z. (2016) Utjecaj DDGS-a na klaonička svojstva tovnih pilića. Meso, 18 (6), 526-531.
@article{article, year = {2016}, pages = {526-531}, keywords = {broilers, fattening, DDGS, ph, color}, journal = {Meso}, volume = {18}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of DDGS on slaughter characteristics of broilers}, keyword = {broilers, fattening, DDGS, ph, color} }