Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nuspojave neopioidnih i opioidnih analgetika u hrvatskoj prijavljene Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode u razdoblju od 2007. do 2014. (CROSBI ID 408880)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurkić, Petra Nuspojave neopioidnih i opioidnih analgetika u hrvatskoj prijavljene Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode u razdoblju od 2007. do 2014. / Puljak, Livia (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu / Medicinski fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Jurkić, Petra

Puljak, Livia

hrvatski

Nuspojave neopioidnih i opioidnih analgetika u hrvatskoj prijavljene Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode u razdoblju od 2007. do 2014.

Cilj istraživanja: Analizirati nuspojave neopioidnih i opioidnih analgetika koje su prijavljene Hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode u razdoblju od 2007. do 2014. godine. Materijal i metode: Podatci o nuspojavama analgetika dobiveni su od HALMED-a. Odnose se na nuspojave opioidnih i neopioidnih analgetika zaprimljene u osmogodišnjem razdoblju od početka 2007. do kraja 2014. godine. Prikupljeni su sljedeći podatci: generičko ime lijeka, godina prijave nuspojave, vrsta prijave, je li nuspojava kategorizirana kao ozbiljna ili ne, ustanova u kojoj je prijavljena nuspojava, kvalifikacija osobe koja je prijavila nuspojavu, godina rođenja i dobna skupina pacijenta, spol pacijenta, vrsta reakcije. Prikupljeni podatci bili su anonimizirani i nisu sadržavali nikakve osobne podatke pacijenata koji bi omogućili njihovu identifikaciju. Svi podatci ubačeni su u elektroničke tablice i analizirani su pomoću deskriptivne statistike. Rezultati: U analiziranom razdoblju zabilježeno je 796 prijava nuspojava analgetika, od čega 365 (46%) ozbiljnih nuspojava i 424 (53%) ostalih nuspojava. Ukupni broj prijava nuspojava kroz analizirano razdoblje se kontinuirano povećavao te se čak 2014. utrostručio s obzirom na 2007. godinu. Pet i više prijava zabilježeno je za 20 analgetika, koji su detaljnije analizirani. Tih dvadeset lijekova činilo je ukupno 597 (75%) prijava nuspojava analgetika u analiziranom razdoblju. Među tih 20, najčešće prijave nuspojava odnosile su se na pojedinačne lijekove (N=16 ; 80%). Najviše nuspojava su prijavljivali liječnici (N=257 ; 43%), a ljekarnici su bili na drugom mjestu sa svega nekoliko prijava manje u odnosu na liječnike (N=252 ; 42%). Većina nuspojava (N=572 ; 96%) prijavljena je spontanim putem preko odgovarajućih obrazaca koje ispunjavaju pacijenti ili zdravstveni djelatnici. Nuspojave su se u najvećem broju javile kod žena (N=352 ; 59%) i najčešće su se javljale u odrasle dobi (N=354 ; 59%). Najčešće nuspojave opioidnih i neopioidnih analgetika zabilježene su na koži i sluznicama, a ozbiljne nuspojave su najčešće rezultat djelovanja opioidnih analgetika. Zaključci: Broj prijava nuspojava analgetika kontinuirano se povećava i velik broj prijava odnosi se na ozbiljne nuspojave. Potrebno je provesti još istraživanja na tu temu kako bi zdravstveni djelatnici, ali i sami pacijenti znali odrediti prikladniju terapiju, tj. terapiju koja će prouzrokovati što manje nuspojava. Kako bi praćenje lijekova i nuspojava bilo uspješnije potrebno je zdravstvene djelatnike, ali i same pacijente educirati i poticati na prijavu nuspojava.

analgetici, potrošnja, Hrvatska, HALMED

nije evidentirano

engleski

Adverse events of non-opioid and opioid analgesics reported to Croatian Agency for Medicinal Products and Medical Devices from 2007 to 2014.

nije evidentirano

analgesics, consumption, Croatia, HALMED

nije evidentirano

Podaci o izdanju

106

21.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu; Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti