Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uloga dipeptidil-peptidaza 8 i 9 u pokusnom modelu Crohnove bolesti u CD26 deficijentnom mišu (CROSBI ID 408867)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Buljević, Sunčica Uloga dipeptidil-peptidaza 8 i 9 u pokusnom modelu Crohnove bolesti u CD26 deficijentnom mišu / Varljen, Jadranka (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2016

Podaci o odgovornosti

Buljević, Sunčica

Varljen, Jadranka

hrvatski

Uloga dipeptidil-peptidaza 8 i 9 u pokusnom modelu Crohnove bolesti u CD26 deficijentnom mišu

Crohnova bolest (CB) kronična je i nekontrolirana upala crijeva koja se razvija kao neadekvatan imunosni odgovor na neki od okolišnih čimbenika u genski podložnoj osobi. Dipeptidil-peptidaza IV/CD26 (DPP IV/CD26) svojim je proteolitičkim učincima na širok spektar imunomodulacijskih supstrata i kostimulacijskom funkcijom uključena u patogenezu CB, no uloga srodnih proteina, dipeptidil-peptidaza (DP) 8 i 9 nije još razjašnjena. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj razvoja pokusnog modela kolitisa na lokalne i sistemske promjene genskog i proteinskog izražaja ovih enzima i njihovih susptrata, peptida YY (PYY) i susptance P (SP) čija je uloga u CB također indicirana. U CD26 deficijentnim (CD26-/-) i C57BL/6 miševima izazvan je TNBS-kolitis, a miševi su žrtvovani 2. (upala), 7. (cijeljenje). i 20. (oporavak) dana nakon tretmana. Praćene su kliničke promjene i tjelesna masa, a stupanj oštećenja debeloga crijeva određen je patohistološkom i histomorfometrijskom analizom. Transkripcijska aktivnost gena za DP8, DP9, DPP IV/CD26, PYY i SP određena je u debelome crijevu qPCRom, a proteinski izražaj ELISA testovima u debelome crijevu i serumu. DPP IV/CD26-slična i DP8/9 enzimska aktivnost određene su spektrofotometrijski u debelome crijevu i serumu uz upotrebu inhibitora DP8/9 odnosno DPP IV/CD26. Na temelju kliničkih parametara, gubitka mase, hepatosomatskog indeksa i značajnog skraćenja crijeva u miševima žrtvovanima 2. dana te karakterističnih patohistoških promjena, zaključeno je da oba soja miševa razvijaju TNBS-kolitis. Izražaj mRNA DPP IV/CD26, DP8 i DP9 u CD26-/- miševima nije značajno varirao u upali, dok je u C57BL/6 miševima 2. dana uočeno smanjenje DP9, a 7. dana DP8 (P < 0, 05). Crijevna koncentracija DP8 i DP9 značajno je veća (P < 0, 05) u CD26-/- miševima, čime se potvrđuje hipoteza o up- regulaciji, no u C57BL/6 miševima rezultira većom promjenom u upalnom stanju. Suprotno očekivanjima, u serumu je izmjerena značajna koncentracija intracelularnih DP8 i DP9, a u crijevu DP8/9 aktivnost koja se smanjuje 2. dana. Aktivnost i izražaj DPP IV/CD26 smanjeni su u upali i lokalno i sistemski, što je u skladu s prethodnim istraživanjima. Obrazac promjene transkripcijske aktivnosti gena za PYY 2. dana različit je među sojevima, dok se SP povećava u oba. Koncentracija PYY i SP u crijevu slijedi promjene na genskoj razini, a TNBS-kolitis jače je utjecao na promjenu sistemske SP. TNBS-kolitis uzrokuje promjene u genskom i proteinskom izražaju DP8 i DP9 na lokalnoj i sistemskoj razini čime se može zaključiti da su ove molekule uključene u procese nastanka upale i/ili cijeljenja crijevne sluznice, osobito u odsustvu DPP IV/CD26.

Crohnova bolest, dipeptidil-peptidaza IV/CD26, dipeptidil-peptidaza 8 ; dipeptidil-peptidaza 9, peptid YY, pokusni model kolitisa, supstanca P.

nije evidentirano

engleski

The role of dipeptidyl-peptidases 8 and 9 in an experimental model of Crohn's disease in CD26 deficient mice

nije evidentirano

Crohn's disease, dipeptidyl peptidase IV, dipeptidyl peptidase 8, dipeptidyl peptidase 9, experimental model of colitis, peptide YY, substance P.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

139

28.06.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti