Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva (CROSBI ID 644177)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Uroić, Ksenija ; Banić, Martina ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Durgo, Ksenija ; Bogovič Matijašić, Bojana ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda Probiotic potential of autochthonous microbiota in dried and smoked fresh cheeses / Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva. 2017

Podaci o odgovornosti

Uroić, Ksenija ; Banić, Martina ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Durgo, Ksenija ; Bogovič Matijašić, Bojana ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda

hrvatski

Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva

Izolirana su 22 soja bakterija mliječne kiseline (BMK) iz autohtonih sušenih i dimljenih svježih sireva zagorskog i prigorskog kraja Hrvatske. Sekvenciranjem hipervarijabilne regije gena koji kodira za 16S rRNA, 17 izolata je identificirano kao bakterijske vrste koje pripadaju rodu Lactobacillus, od kojih prevladava vrsta L. plantarum (8 izolata), 4 soja su identificirana kao L. casei, 2 su soja vrste L. pentosus i 2 su soja vrste L. brevis, dok je jedan soj vrste L. fermentum. Nadalje, 1 izolirana bakterija je identificirana kao Enterococcus durans, dok se za 4 soja primjenom 16S rRNA sekvenciranja nije mogla ustanoviti bakterijska vrsta kojoj pripadaju. Kako bi se ustanovilo da li ispunjavaju opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva, sve izolirane BMK podvrgnute su ispitivanjima koja uključuju osjetljivost na antibiotike te otpornost na stresne uvjete u gastrointestinalnom traktu (GIT-u). Među ispitanim sojevima BMK nije ustanovljena rezistencija na antibiotike koja bi se mogla prenijeti na druge bakterijske sojeve. Međutim, samo je njih 8 zadovoljilo izborni probiotički kriterij preživljavanja simuliranih uvjeta GIT-a, jer su nakon izlaganja želučanom soku i soku tankog crijeva zadržali visok broj živih stanica, koji je iznosio više od 107 CFU/ml. Budući da adhezijska probiotička svojstva ponajviše ovise o površinskim karakteristikama bakterijske stanice, provedena je SDS-PAGE elektroforeza površinskih proteina izoliranih sojeva. Pritom su kod sojeva L. brevis D6 i L. brevis ZG1 detektirani specifični S-proteini odgovorni za njihovu adheziju na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.

autohtona mikrobiota, sušeni i dimljeni svježi sir, probiotički potencijal, S-proteini

nije evidentirano

engleski

Probiotic potential of autochthonous microbiota in dried and smoked fresh cheeses

Izolirana su 22 soja bakterija mliječne kiseline (BMK) iz autohtonih sušenih i dimljenih svježih sireva zagorskog i prigorskog kraja Hrvatske. Sekvenciranjem hipervarijabilne regije gena koji kodira za 16S rRNA, 17 izolata je identificirano kao bakterijske vrste koje pripadaju rodu Lactobacillus, od kojih prevladava vrsta L. plantarum (8 izolata), 4 soja su identificirana kao L. casei, 2 su soja vrste L. pentosus i 2 su soja vrste L. brevis, dok je jedan soj vrste L. fermentum. Nadalje, 1 izolirana bakterija je identificirana kao Enterococcus durans, dok se za 4 soja primjenom 16S rRNA sekvenciranja nije mogla ustanoviti bakterijska vrsta kojoj pripadaju. Kako bi se ustanovilo da li ispunjavaju opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva, sve izolirane BMK podvrgnute su ispitivanjima koja uključuju osjetljivost na antibiotike te otpornost na stresne uvjete u gastrointestinalnom traktu (GIT-u). Među ispitanim sojevima BMK nije ustanovljena rezistencija na antibiotike koja bi se mogla prenijeti na druge bakterijske sojeve. Međutim, samo je njih 8 zadovoljilo izborni probiotički kriterij preživljavanja simuliranih uvjeta GIT-a, jer su nakon izlaganja želučanom soku i soku tankog crijeva zadržali visok broj živih stanica, koji je iznosio više od 107 CFU/ml. Budući da adhezijska probiotička svojstva ponajviše ovise o površinskim karakteristikama bakterijske stanice, provedena je SDS-PAGE elektroforeza površinskih proteina izoliranih sojeva. Pritom su kod sojeva L. brevis D6 i L. brevis ZG1 detektirani specifični S-proteini odgovorni za njihovu adheziju na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.

autochthonous microbiota, dried and smoked cheese, probiotic potential, S-layer proteins

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

09.11.2017-12.11.2017

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija