Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva (CROSBI ID 644177)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Uroić, Ksenija ; Banić, Martina ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Durgo, Ksenija ; Bogovič Matijašić, Bojana ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda
hrvatski
Probiotički potenicijal autohtone mikrobiote sušenih i dimljenih svježih sireva
Izolirana su 22 soja bakterija mliječne kiseline (BMK) iz autohtonih sušenih i dimljenih svježih sireva zagorskog i prigorskog kraja Hrvatske. Sekvenciranjem hipervarijabilne regije gena koji kodira za 16S rRNA, 17 izolata je identificirano kao bakterijske vrste koje pripadaju rodu Lactobacillus, od kojih prevladava vrsta L. plantarum (8 izolata), 4 soja su identificirana kao L. casei, 2 su soja vrste L. pentosus i 2 su soja vrste L. brevis, dok je jedan soj vrste L. fermentum. Nadalje, 1 izolirana bakterija je identificirana kao Enterococcus durans, dok se za 4 soja primjenom 16S rRNA sekvenciranja nije mogla ustanoviti bakterijska vrsta kojoj pripadaju. Kako bi se ustanovilo da li ispunjavaju opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva, sve izolirane BMK podvrgnute su ispitivanjima koja uključuju osjetljivost na antibiotike te otpornost na stresne uvjete u gastrointestinalnom traktu (GIT-u). Među ispitanim sojevima BMK nije ustanovljena rezistencija na antibiotike koja bi se mogla prenijeti na druge bakterijske sojeve. Međutim, samo je njih 8 zadovoljilo izborni probiotički kriterij preživljavanja simuliranih uvjeta GIT-a, jer su nakon izlaganja želučanom soku i soku tankog crijeva zadržali visok broj živih stanica, koji je iznosio više od 107 CFU/ml. Budući da adhezijska probiotička svojstva ponajviše ovise o površinskim karakteristikama bakterijske stanice, provedena je SDS-PAGE elektroforeza površinskih proteina izoliranih sojeva. Pritom su kod sojeva L. brevis D6 i L. brevis ZG1 detektirani specifični S-proteini odgovorni za njihovu adheziju na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.
autohtona mikrobiota, sušeni i dimljeni svježi sir, probiotički potencijal, S-proteini
nije evidentirano
engleski
Probiotic potential of autochthonous microbiota in dried and smoked fresh cheeses
Izolirana su 22 soja bakterija mliječne kiseline (BMK) iz autohtonih sušenih i dimljenih svježih sireva zagorskog i prigorskog kraja Hrvatske. Sekvenciranjem hipervarijabilne regije gena koji kodira za 16S rRNA, 17 izolata je identificirano kao bakterijske vrste koje pripadaju rodu Lactobacillus, od kojih prevladava vrsta L. plantarum (8 izolata), 4 soja su identificirana kao L. casei, 2 su soja vrste L. pentosus i 2 su soja vrste L. brevis, dok je jedan soj vrste L. fermentum. Nadalje, 1 izolirana bakterija je identificirana kao Enterococcus durans, dok se za 4 soja primjenom 16S rRNA sekvenciranja nije mogla ustanoviti bakterijska vrsta kojoj pripadaju. Kako bi se ustanovilo da li ispunjavaju opće kriterije za izbor probiotičkih sojeva, sve izolirane BMK podvrgnute su ispitivanjima koja uključuju osjetljivost na antibiotike te otpornost na stresne uvjete u gastrointestinalnom traktu (GIT-u). Među ispitanim sojevima BMK nije ustanovljena rezistencija na antibiotike koja bi se mogla prenijeti na druge bakterijske sojeve. Međutim, samo je njih 8 zadovoljilo izborni probiotički kriterij preživljavanja simuliranih uvjeta GIT-a, jer su nakon izlaganja želučanom soku i soku tankog crijeva zadržali visok broj živih stanica, koji je iznosio više od 107 CFU/ml. Budući da adhezijska probiotička svojstva ponajviše ovise o površinskim karakteristikama bakterijske stanice, provedena je SDS-PAGE elektroforeza površinskih proteina izoliranih sojeva. Pritom su kod sojeva L. brevis D6 i L. brevis ZG1 detektirani specifični S-proteini odgovorni za njihovu adheziju na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.
autochthonous microbiota, dried and smoked cheese, probiotic potential, S-layer proteins
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
09.11.2017-12.11.2017
Lovran, Hrvatska