Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856954

Bošnjakovićev nastavni i istraživački rad na Šumarskoj akademiji u Zagrebu


Anić, Igor
Bošnjakovićev nastavni i istraživački rad na Šumarskoj akademiji u Zagrebu // Srećko Bošnjaković (1865. – 1907.) znanstvenik i poduzetnik / Paušek-Baždar, Snježana ; Ilakovac, Ksenofont ; Kućan, Željko (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2016. str. 75-93


CROSBI ID: 856954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bošnjakovićev nastavni i istraživački rad na Šumarskoj akademiji u Zagrebu
(Bošnjaković teaching and research activities at the Forestry Academy in Zagreb)

Autori
Anić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Srećko Bošnjaković (1865. – 1907.) znanstvenik i poduzetnik

Urednik/ci
Paušek-Baždar, Snježana ; Ilakovac, Ksenofont ; Kućan, Željko

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
75-93

ISBN
978-953-347-125-9

Ključne riječi
povijest šumarstva, povijest kemije, kemija u šumarskoj znanosti, Šumarska akademija, nastava kemije na Sveučilištu u Zagrebu
(history of forestry, history of chemistry, chemistry in forestry science, Academy of forestry, chemistry education at the University of Zagreb)

Sažetak
Ciljevi istraživanja su bili odgovoriti na pitanja: što je i kako je nastala Šumarska akademija, što je Srećko Bošnjaković predavao na Šumarskoj akademiji, kome je predavao i koje je znanstvene radove napisao iz područja kemije u šumarstvu. Šumarska akademija počela je s radom 20. listopada 1898. godine. Ona je prvi ustrojbeni oblik današnjega Šumarskoga fakulteta čime je taj fakultet postao četvrta sastavnica u razvoju zagrebačkoga sveučilišta. Neposredni povod osnutku Šumarske akademije bilo je donošenje Zakona o uređenju šumarsko-tehničke službe 22. siječnja 1894. u kojem je bilo određeno da se za šumarsku službu višu od X. činovničkog razreda traži akademska naobrazba. Usljedio je Zakon kojim se uređuje stručna uprava i šumsko gospodarenje u šumah, stojećih pod osobitim nadzorom od 26. ožujka 1894. koji je propisao da „sastavljati gospodarstvene osnove ili gospodarstvene programe, izrađivati drvosječne i ogojne predloge, provoditi ove predloge te voditi u obće stručno gospodarenje u šumah stvar je šumarskih stručnjakah, usposobljenih za samostalno vođenje šumskog gospodarstva". Konačno, 13. ožujka 1897. donešen je Zakon o promicanju gospodarstva u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji kojim je određeno da se ustrojava Kraljevska šumarska akademija u Zagrebu, prislonjena uz Mudroslovni fakultet Kr. sveučilišta Franje Josipa I. Njezinim osnutkom prestala je potreba za obrazovanjem šumara na Gospodarsko-šumarskom učilištu u Križevcima, pa je ono prekinuto koncem školske godine 1899./1900. Naredbom Kr. Hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade, Odjela za unutarnje poslove i za bogoštovlje i nastavu, od 7. listopada 1898. uređena je šumarska obuka na Kr. sveučilištu Franje Josipa I. u Zagrebu. Srećko Bošnjaković je imenovan prvim profesorom kemije na Šumarskoj akademiji. Predavao je kolegije Opća kemija u prvom semestru, Šumarska kemija u drugom semestru i Šumska kemijska tehnologija u petom semestru. Među njegovim studentima bili su Andrija Petračić, sveučilišni profesor uzgajanja šuma i prvi Dekan Gospodarsko-šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Đuro Nenadić, sveučilišni profesor uređivanja šuma i Rektor Sveučilišta u Zagrebu 1922./1923., Alfons Kauders, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine te akademik Aleksandar Ugrenović, sveučilišni profesor uporabe šuma i prvi voditelj Akademijina Arboretuma u Trstenom. Bošnjaković je objavio dva znanstvena rada u časopisu Šumarski list u kojima je analizirao kemizam drva i kemijske promjene tijekom suhe destilacije drva. Studija o vodi zagrebačkoga vodovoda koju je objavio kao profesor na Kraljevskoj šumarskoj akademiji 1900. godine posebno je vrijedan ekološki elaborat o zagrebačkom vodonosniku i utjecaju okolišnih čimbenika na kvalitetu vode. Neki elementi ove studije i danas su aktualni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Igor Anić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Anić, Igor
Bošnjakovićev nastavni i istraživački rad na Šumarskoj akademiji u Zagrebu // Srećko Bošnjaković (1865. – 1907.) znanstvenik i poduzetnik / Paušek-Baždar, Snježana ; Ilakovac, Ksenofont ; Kućan, Željko (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2016. str. 75-93
Anić, I. (2016) Bošnjakovićev nastavni i istraživački rad na Šumarskoj akademiji u Zagrebu. U: Paušek-Baždar, S., Ilakovac, K. & Kućan, Ž. (ur.) Srećko Bošnjaković (1865. – 1907.) znanstvenik i poduzetnik. Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, str. 75-93.
@inbook{inbook, author = {Ani\'{c}, I.}, year = {2016}, pages = {75-93}, keywords = {povijest \v{s}umarstva, povijest kemije, kemija u \v{s}umarskoj znanosti, \v{S}umarska akademija, nastava kemije na Sveu\v{c}ili\v{s}tu u Zagrebu}, isbn = {978-953-347-125-9}, title = {Bo\v{s}njakovi\'{c}ev nastavni i istra\v{z}iva\v{c}ki rad na \v{S}umarskoj akademiji u Zagrebu}, keyword = {povijest \v{s}umarstva, povijest kemije, kemija u \v{s}umarskoj znanosti, \v{S}umarska akademija, nastava kemije na Sveu\v{c}ili\v{s}tu u Zagrebu}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Ani\'{c}, I.}, year = {2016}, pages = {75-93}, keywords = {history of forestry, history of chemistry, chemistry in forestry science, Academy of forestry, chemistry education at the University of Zagreb}, isbn = {978-953-347-125-9}, title = {Bo\v{s}njakovi\'{c} teaching and research activities at the Forestry Academy in Zagreb}, keyword = {history of forestry, history of chemistry, chemistry in forestry science, Academy of forestry, chemistry education at the University of Zagreb}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font