Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU (CROSBI ID 644121)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Drenjančević, Ines ; Kralik, GOrdana ; Kralik, Zlata ; Rašić, Lidija ; Stupin, Ana ; Ćosić, Anita. ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU. 2016

Podaci o odgovornosti

Drenjančević, Ines ; Kralik, GOrdana ; Kralik, Zlata ; Rašić, Lidija ; Stupin, Ana ; Ćosić, Anita.

hrvatski

ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU

Derivati polinezasićenih masnih kiselina (PNMK) posebice arahidonske kiseline, poput prostaglandina i leukotrijena imaju izrazito veliko značenje u posredovanju mnogih fizioloških procesa na svim razinama organizma (pr. kardiovaskularni te imunološki sustav). Moderna prehrana obilježena je povećanim unosom zasićenih masti i n-6 PNMK te izrazitim smanjenjem n-3 PNMK. Optimalan omjer n-6 PNMK :n-3 PNMK je 1-4:1, a u današnjoj prehrani se procjenjuje na 10:1, pa čak i 20:1. Paralelno s promjenom omjera PMNK u prehrani, povećala se i učestalost bolesti koje u podlozi imaju upalne procese, kao što su kardiovaskularne bolesti, pretilost, crijevne bolesti, reumatoidni artritis i druge. Zanimljiva su opažanja da n-3 PNMK mogu imati zaštitnu ulogu u kardiovaskularnom sustavu. Konzumacija n-3 PNMK značajno poboljšava funkciju endotela [1], te smanjuje nekoliko različitih proupalnih biljega [2, 3]. Pretpostavljeni protektivan učinak n-3 PNMK je smanjena proizvodnja ili djelovanje proupalnih i vazoaktivnih metabolita arahidonske kiseline. Uz arteficijelni unos n-3 PNMK u obliku dodataka prehrani, hrana obogaćena n-3 PNMK (funkcionalna hrana) je prirodan način unosa većih količina n-3 PNMK. Naša preliminarna istraživanja pokazuje bolju mikrovaskularnu reaktivnost te smanjene upalne biljege kod zdravih osoba koje su konzumirale jaja s većom količinom omega-3 masnih kiselina, upućujući na potrebu intenzivnog medicinskog istraživanja utjecaja funkcionalne hrane na zdravlje.

n3-PUFA, kardiovaskularni rizici, mikrocirkulacija, mladi

rad je iz programa aktivnosti Znanstvenog Centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, istraživačka jedinica: Istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane.

engleski

The role of polyunsaturate fatty acids in cardiovascular health

nije evidentirano

n3-PUFA, cardiovascular risks, microcirculation, young

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

9th Inernational Scientfic and Professional Conference WIth Food to Health

predavanje

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti