Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856711

Pšenica


Španić, Valentina
Pšenica, Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2016 (monografija)


Naslov
Pšenica
(Wheat)

Autori
Španić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek

Grad
Osijek

Godina
2016

Stranica
118

ISBN
978-953-7843-05-2

Ključne riječi
Oplemenjivanje, pšenica, biotički/abiotički stres, kvaliteta, moderna tehnologija
(Breeding ; wheat ; biotic/abiotic stress ; quality ; modern technologies)

Sažetak
Nedvojbeno je danas pisati o važnosti pšenice u ljudskoj ishrani jer je pšenica (Triticum aestivum L. em. Thell. i T. turgidum L.) među tri vodeće žitarice po proizvodnji (kukuruz, riža, pšenica) i jedan je od najvažnijih svjetskih usjeva za proizvodnju hrane. Knjiga Pšenica opisuje glavne osobine biljke pšenice te načine i karakteristike oplemenjivanja i agrotehniku pri uzgoju pšenice, kao i kvalitetu koja je bitna u prehrambeno-tehnološkoj industriji. Površine koje zauzima pšenica u Republici Hrvatskoj variraju, tako da je u razdoblju od 1930. do 1939. bila najmanja proizvodnja pšenice od 440 000 t, s prinosom od 1, 1 t ha-1. Najviše pšenice proizvedeno je početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Novu dimenziju ovoj knjizi daje opis tehnologije i tehnika novijega vijeka koje se koriste u oplemenjivačkim programima (oplemenjivanje potpomognuto molekularnim markerima ili proizvodnjom duplih haploida, hibridna i transgena pšenica). Također u knjizi je dan i pregled oplemenjivanja pšenice na otpornost na abiotičke (polijeganje, niske temperature, suša, toksičnost aluminija) i biotičke (hrđe, snijeti, pepelnica, Septoria, Fusarium, kukci i glodavci) stresove. U našto kraćem obimu autorica opisuje klasične metode oplemenjivanja pšenice, gene i simbole gena u pšenici, sjemenarstvo pšenice te razvoj i sustav registracije pšenice u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Sveučilišni udžbenik



POVEZANOST RADA


Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Valentina Španić, (286215)