Pšenica (CROSBI ID 14710)
Autorska knjiga | ostalo
Podaci o odgovornosti
Španić, Valentina
hrvatski
Pšenica
Nedvojbeno je danas pisati o važnosti pšenice u ljudskoj ishrani jer je pšenica (Triticum aestivum L. em. Thell. i T. turgidum L.) među tri vodeće žitarice po proizvodnji (kukuruz, riža, pšenica) i jedan je od najvažnijih svjetskih usjeva za proizvodnju hrane. Knjiga Pšenica opisuje glavne osobine biljke pšenice te načine i karakteristike oplemenjivanja i agrotehniku pri uzgoju pšenice, kao i kvalitetu koja je bitna u prehrambeno-tehnološkoj industriji. Površine koje zauzima pšenica u Republici Hrvatskoj variraju, tako da je u razdoblju od 1930. do 1939. bila najmanja proizvodnja pšenice od 440 000 t, s prinosom od 1, 1 t ha-1. Najviše pšenice proizvedeno je početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Novu dimenziju ovoj knjizi daje opis tehnologije i tehnika novijega vijeka koje se koriste u oplemenjivačkim programima (oplemenjivanje potpomognuto molekularnim markerima ili proizvodnjom duplih haploida, hibridna i transgena pšenica). Također u knjizi je dan i pregled oplemenjivanja pšenice na otpornost na abiotičke (polijeganje, niske temperature, suša, toksičnost aluminija) i biotičke (hrđe, snijeti, pepelnica, Septoria, Fusarium, kukci i glodavci) stresove. U našto kraćem obimu autorica opisuje klasične metode oplemenjivanja pšenice, gene i simbole gena u pšenici, sjemenarstvo pšenice te razvoj i sustav registracije pšenice u Republici Hrvatskoj.
oplemenjivanje ; pšenica ; biotički/abiotički stres ; kvaliteta ; moderna tehnologija
Sveučilišni udžbenik
engleski
Wheat
nije evidentirano
breeding ; wheat ; biotic/abiotic stress ; quality ; modern technologies
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek: Poljoprivredni institut Osijek
2016.
978-953-7843-05-2
118
objavljeno