Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj šunkijadi (CROSBI ID 235374)

Prilog u časopisu | stručni rad

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj šunkijadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 206-212

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

hrvatski

Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj šunkijadi

Slavonska šunka je tradicionalni hrvatski suhomesnati proizvod. Za ocjenjivanje je prijavljeno 19 šunki različitih i, uglavnom, tržnih proizvođača. Osim organoleptičkih (senzornih) svojstava, utvrđena je pH vrijednost mesa šunki (M. semimembranosus), uz pomoć pH-metra Mettler Toledo, kao i parametri boje mesa („L“ i „a“ vrijednost), uz pomoć chromometra Minolta CR-410. Rezultati ocjenjivanja ukazuju na varijabilnost kvalitete slavonske šunke. Utvrđena je visoka i značajna povezanost senzornih svojstava šunke (vanjski izgled, izgled presjeka, konzistencija, miris, okus) međusobno, kao i s prosječnom ocjenom šunke. Prosječna vrijednost pH mesa šunki 5, 84, te parametri boje („L“ = 39, 66 i „a“ = 18, 44) bili su zadovoljavajući. Uočene su greške u kvaliteti nekih šunki (slaba oblikovanost, pojava plijesni, neodgovarajuća boja mesa i masnih tkiva, naslage tirozina, mekana konzistencija, kvarenje i dr.), zbog čega je potrebno raditi na standardizaciji kvalitete šunki. Standardizacija kvalitete pretpostavlja sljedeće postupke : definiranje odgovarajućeg genotipa svinja, tj. stvaranje namjenske svinje za proizvodnju slavonske šunke, razrađivanje tehnologije namjenskog tova svinja, standardiziranje tehnologije prerade svinjskih butova, definiranje, na temelju istraživanja, fizikalno – kemijskih i organoleptičkih svojstava slavonske šunke, organizacija nacionalne udruge proizvođača slavonske šunke koja bi pokrenula, postupak registracije slavonske šunke kao izvornog hrvatskog proizvoda, zakonska zaštita naziva proizvoda na razini RH i EU (zaštita izvornosti i (ili) zemljopisnog podrijetla).

Slavonska šunka ; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Quality of Slavonian ham on the third national ham festival

nije evidentirano

Slavonian ham ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (3)

2008.

206-212

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)