Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856584

Znanje u Novomu zavjetu


Vidović, Marinko
Znanje u Novomu zavjetu // Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote. Zbornik radova s tribina Zajednički vidici / Valentina Blaženka Mandarić, Ružica Razum (ur.).
Zagreb: Glas Koncila, 2013. str. 225-267


Naslov
Znanje u Novomu zavjetu
(Knowledge in the New Testament)

Autori
Vidović, Marinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote. Zbornik radova s tribina Zajednički vidici

Urednik/ci
Valentina Blaženka Mandarić, Ružica Razum

Izdavač
Glas Koncila

Grad
Zagreb

Godina
2013

Raspon stranica
225-267

ISBN
978-953-241-393-9

Ključne riječi
znanje, spoznaja, iskustvo, hremeneutika, vjera, Isus, Bog, Pracrkva, kriza znanja, kozmičko znanje, simboličko znanje
(knowledge, cognition, experience, hermeneutics, faith, Jesus, God, Archchurch, crisis of knowledge, cosmological knowledge, symbolic knowledge)

Sažetak
Polazeći od filozofskog, psihološkog, lingvističkog i religijskog tumačenja spoznaje i znanja, autor se u ovom radu koncentrira na specifičnost novozavjetnog znanja, odnosno znanja kakvo izranja iz spisa Novoga zavjeta. U svim spisima to se znanje može označiti kao teološko-kristološko znanje o svim drugim znanjima. Svoje izlaganje autor strukturira oslanjanjem na veće književne cjeline Novoga zavjeta. Pri tomu ne prati vremenski slijed njihova nastanka, nego dubinu i crkvenu važnost izricanja znanja o Isusu Kristu. Polazi od sinoptičkih evanđelja koja nude spoznaju i znanje o Isusu Kristu, ali i o svekolikoj stvarnosti, kroz optiku Isusova zemaljskog djelovanja i naučavanja, odnosno Isusovim očima. To je znanje ponuđeno kao znanje samoga Isusa koji je vjerom prepoznat i prihvaćen kao Božji Sin. Djela apostolska nude znanje o Kristu i Bogu kroz optiku uskrsloga Krista, koji je kao takav živ i djelatan u povijesti, što se može okarakterizirati kao znanje produbljeno i produhovljeno iskustvom vodstva Duha u zajednici Crkve. Pavao u svojim izvornim spisima verbalizira osobnu spoznaju i znanje o Kristu, izraslu i dozrelu iz posebnog iskustva i vjerovjesničkoga rada. Deuteropavlovski spisi nude nam znanje kroz prizmu poteškoća koje je Crkvi u razvoju i novim životnim okolnostima moglo stvoriti ili je već stvorilo Pavlovo poznavanje Krista. Ivanovski spisi, posebno Ivanovo evanđelje, izraz su teološki produbljenoga i duboko promišljenoga znanja o Kristu, jednostavnije rečeno, nude nam prijelaz s Isusove teologije na teologiju o Isusu, utjelovljenoj vječnoj Riječi Očevoj koja ljudima na vrlo konkretan i jasan način objavljuje Boga i tako nudi čovječanstvu spasenje već ostvareno u Kristu, ali i povijesno ostvarivo do eshatonske budućnosti ulaskom u sferu Božjega spasenjskoga utjecaja u/po Kristu. U svjetlu svih ovih cjelina jasno je da je novozavjetno znanje povijesno ukorijenjeno, da je ponuđeno kao objava Boga koja ne preskače povijest i ljudske sposobnosti, objava kojoj se može otvoriti i koju se može prihvatiti jedino u vjeri kao otvorenosti neizrecivomu Otajstvu. U zaključku autor ističe ukorijenjenost svekolikoga novozavjetnoga znanja u prostor, vrijeme i djelovanje konkretne povijesne osobe Isusa iz Nazareta, ali i u kontemplaciju, razmišljanje, pouku, svjedočanstvo i navještaj Božjega djela u Isusu što, uzeto zajedno, omogućuje da se novozavjetno znanje ili znanje u Novomu zavjetu može općenito označiti kao specifično znanje o svim drugim spoznajama i znanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marinko Vidović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vidović, Marinko
Znanje u Novomu zavjetu // Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote. Zbornik radova s tribina Zajednički vidici / Valentina Blaženka Mandarić, Ružica Razum (ur.).
Zagreb: Glas Koncila, 2013. str. 225-267
Vidović, M. (2013) Znanje u Novomu zavjetu. U: Valentina Blaženka Mandarić, R. (ur.) Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote. Zbornik radova s tribina Zajednički vidici. Zagreb, Glas Koncila, str. 225-267.
@inbook{inbook, author = {Vidovi\'{c}, M.}, editor = {Valentina Bla\v{z}enka Mandari\'{c}, R.}, year = {2013}, pages = {225-267}, keywords = {knowledge, cognition, experience, hermeneutics, faith, Jesus, God, Archchurch, crisis of knowledge, cosmological knowledge, symbolic knowledge}, isbn = {978-953-241-393-9}, title = {Knowledge in the New Testament}, keyword = {knowledge, cognition, experience, hermeneutics, faith, Jesus, God, Archchurch, crisis of knowledge, cosmological knowledge, symbolic knowledge}, publisher = {Glas Koncila}, publisherplace = {Zagreb} }