Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi. (CROSBI ID 644064)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Drenjančević Ines
hrvatski
Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi.
Prekomjeran unos kuhinjske soli (NaCl) je prepoznat čimbenik rizika za razvoj srčano-žilnih bolesti u svakoj životnoj dobi. Dovodi do razvoja hipertenzije i posljedično povećane učestalosti moždanog udara, srčane koronarne bolesti i zatajenja srca te zatajenja bubrega kod ljudi s neliječenim visokim krvnim tlakom. Rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti je značajno povećan ne samo kod odraslih već i kod djece koja konzumiraju previše soli. Patofiziološki poremećaj koji je u pozadini kardiovaskularnih bolesti povezanih s prekomjernim soljenjem je oštećenje unutrašnjeg sloja stanica krvnih žila- endotela. Studija Čavka A i sur, pokazala je da povećan unos soli značajno poremećuje mikrocirkulacijsku funkciju žila u koži kod mladih, zdravih ljudi s normalnim krvnim tlakom, te je povezana s promjenama metabolita arahidonske kiselline (Cavka et al 2015). Međutim, prekomjeran unos NaCl povezan je i s različitim drugim bolestima, poput karcinoma želuca, nazofaringealnim karcinomom, bubrežnim kamencima, astmom i osteoporozom. Osteoporoza je gubitak koštane mase, kojem su posebno sklone žene starije životne dobi, a djelomično je i genetski uvjetovana. Neke studije su pokazale gubitak koštane mase i kod mladih ljudi te veću pojavnost osteoporoze povezanu s modernim načinom života: nedostatnom fizičkom aktivnošću i konzumacijom hrane bogate kalorijama s visokim postotkom soli, a siromašne nutrijentima (Multani et al 2010, Kumar et al 2010, Miyabara et al 2007). Mnoge studije su potvrdile važnost dovoljnog unosa kalcija (Ca) za održavanje kvalitete kostiju i poboljšanje koštanog metabolizm (Welten et al, 1995). Drugi važan čimbenik za razvoj kosti je vitamin D te neki drugi nutrijenti s pozitivnim učinkom na kost (Ilich and Kerstetter 2000). S druge strane, Na može značajno negativno utjecati na metabolizam kalcija. Povećana konzumacija Na povećava bubrežnu ekskreciju Ca (Heaney 2006) i dovodi do degradacije kosti kako bi se kompenzirao gubitak kalcija. Bubrežni gubitak Ca može se ispraviti povećanim unosom Ca, čime se povećava njegova apsorpcija iz probavnog sustava (Illich et al 2010). Medicinski institut (Institute of Medicine 2005) preporučuje unos od samo 1.5 g Na na dan, maksimalno 2.3 g/dan, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos 1 g kalcija te 5 μg vitamina D na dan (Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO). Nedavno je Medicinski fakultet u Osijeku te Veleučilište u Vukovaru provelo istraživanje u okviru izrade doktorskog rada dr.sc. Erne Davidović Cvetko o povezanosti prehrambenih navika i fizičke aktivnosti te vršne koštane mase i biljega koštanog metabolizma kod studenata Veleučilišta. Provedena je presječna studija na uzorku od četrdesetak studenata oba spola koji su sudjelovali volonterski. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe prema unosu kuhinjske soli prehranom na niskoslanu i visokoslanu grupu te uspoređeni prema koštanoj mineralnoj gustoći i razini biokemijskim biljega koštane pregradnje. Uzimajući u obzir unos Ca i vitamina D, nije bilo razlike u koštanoj mineralnoj gustoći ni koštanom sadržaju minerala te koncentraciji bilo kojeg od promatranih biokemijskih biljega, što je bio neočekivani rezultat s obzirom na razliku u unosu soli. Rezultati studije sugeriraju da povećan unos kuhinjske soline mora mijenjati koštanu masu niti utjecati na procese remodeliranja kosti kod mladih zdravih ljudi. Moguće je da dovoljan unos Ca i vitamina D kod naših ispitanika smanjuje negativne učinke Na na metabolizam Ca. S druge strane, svi ostali štetni učinci prevelikog unosa soli, posebice dokumentirani u svezi kardiovaskularnih bolesti upućuju na potrebu smanjenje unosa soli od rane životne dobi kao prvi korak u prevenciji srčano-žilnih bolesti u kasnijem životu.
kuhinjska sol, vaskularna funkcija, žene
nije evidentirano
engleski
Increased dietary salt intake and the effect on the vascular and bone health in young people.
nije evidentirano
kitchen salt, vascular function, woomen
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“,
pozvano predavanje
05.12.2015-05.12.2015
Vukovar, Hrvatska