Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kada je spomenik bio mlad Tihomira Matijevića (CROSBI ID 779747)

Druge vrste radova | ostalo

Zec, Daniel Kada je spomenik bio mlad Tihomira Matijevića // Književna revija, časopis za književnost i kulturu, god. 56., br. 3 – 4, Osijek, Ogranak Matice hrvatske Osijek, 2016., 127 – 131.. 2017.

Podaci o odgovornosti

Zec, Daniel

hrvatski

Kada je spomenik bio mlad Tihomira Matijevića

Odstupajući od semantičkih i morfoloških konvencija skulpture u „ruhu“ i u ulozi spomenika, umjetnički koncept Tihomira Matijevića zasniva se na dekonstrukciji i travestiji uvriježenih postulata i uzusa u portretnom kiparstvu, odnosno na originalnom prevladavanju stereotipa spomeničke plastike. Propitujući skulpturu kao „kip“, Matijević u svom teoretskom i stvaralačkom radu podastire svoju autentičnu umjetničku spoznaju o odnosu spomenika spram skulpture, odnosno o problemu i pitanju preobrazbe skulpture u spomenik. Tekst je posvećen Mradu izloženom na istoimenoj samostalnoj izložbi Tihomira Matijevića u Galeriji Poola u Puli, 8. 4. 2016.

skulptura, spomenik, Tihomir Matijević, ban Josip Jelačić

nije evidentirano

engleski

Tihomir Matijević's When a monument was young

nije evidentirano

sculpture, monument, Tihomir Matijević, Josip Jelačić

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Književna revija, časopis za književnost i kulturu, god. 56., br. 3 – 4, Osijek, Ogranak Matice hrvatske Osijek, 2016., 127 – 131.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti