Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856041

Stari i novi siromasi u hrvatskom društvu: empirijski uvid


Šućur, Zoran
Stari i novi siromasi u hrvatskom društvu: empirijski uvid // Bogoslovska smotra, 84 (2014), 3; 577-610 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 856041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stari i novi siromasi u hrvatskom društvu: empirijski uvid
(The Old and New Poor in Croatia: An Empirical View)

Autori
Šućur, Zoran

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 84 (2014), 3; 577-610

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
staro siromaštvo, novo siromaštvo, profil siromaštva, gospodarska kriza, Hrvatska
(old poverty, new poverty, poverty profile, economic recession, Croatia)

Sažetak
Polazeći od pretpostavke da je ekonomska recesij a u Hrvatskoj nepovoljno utjecala na životni standard obitelji i kućanstava, ovaj rad ima ciljeve: 1) istražiti utjecaj gospodarske krize na promjene u opsegu i dubini siromaštva ; 2) analizirati promjene profi la i strukture siromaštva ; 3) utvrditi udio novog siromaštva u Hrvatskoj te 4) analizirati učinkovitost mjera zaštite od nezaposlenosti i socij alne pomoći s obzirom na eventualne promjene u opsegu i profi lu siromaštva. Da bi se procij enio utjecaj krize na broj i sastav siromašnih, korištena je Anketa o potrošnji kućanstava, koju je provodio na godišnjoj razini Državni zavod za statistiku iz 2007. godine, prij e početka krize, i 2010. godine, nakon pojave krize. Linij a siromaštva i drugi pokazatelji siromaštva temelje se na službenoj metodologij i Eurostata. Rezultati pokazuju da je tij ekom krize u Hrvatskoj poraslo relativno i apsolutno siromaštvo, ali ne i dohodovne nejednakosti. Kriza je više pogodila radno aktivno stanovništvo (nezaposleni i zaposleni) i one koji ovise o njima, a to su djeca i mladi. Primjetan je blagi trend rasta novih siromašnih, kao što su: mladi nezaposleni, osobe s višim kvalifi kacij ama i obitelji s djecom. Međutim, nij e bilo dramatičnih promjena u sastavu siromašnih jer su umirovljenici, starij e i druge radno neaktivne osobe i dalje najbrojnij i među siromašnima. Broj kućanstava sa stambenim i nestambenim kreditima višestruko se smanjio među siromašnima, ali je poraslo kreditno opterećenje preostalih najsiromašnij ih kućanstava s kreditima. Sustavi socij alne skrbi, zaštite od nezaposlenosti i aktivne politike zapošljavanja pokazali su slabu učinkovitost u ublažavanju i prevencij i siromaštva. Povećanje broja novih siromaha zahtij eva veća ulaganja u mjere aktivne socij alne politike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Šućur (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Šućur, Zoran
Stari i novi siromasi u hrvatskom društvu: empirijski uvid // Bogoslovska smotra, 84 (2014), 3; 577-610 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Šućur, Z. (2014) Stari i novi siromasi u hrvatskom društvu: empirijski uvid. Bogoslovska smotra, 84 (3), 577-610.
@article{article, author = {\v{S}u\'{c}ur, Z.}, year = {2014}, pages = {577-610}, keywords = {staro siroma\v{s}tvo, novo siroma\v{s}tvo, profil siroma\v{s}tva, gospodarska kriza, Hrvatska}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {84}, number = {3}, issn = {0352-3101}, title = {Stari i novi siromasi u hrvatskom dru\v{s}tvu: empirijski uvid}, keyword = {staro siroma\v{s}tvo, novo siroma\v{s}tvo, profil siroma\v{s}tva, gospodarska kriza, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}u\'{c}ur, Z.}, year = {2014}, pages = {577-610}, keywords = {old poverty, new poverty, poverty profile, economic recession, Croatia}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {84}, number = {3}, issn = {0352-3101}, title = {The Old and New Poor in Croatia: An Empirical View}, keyword = {old poverty, new poverty, poverty profile, economic recession, Croatia} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font