Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 855978

Projekt RAT-ROPH i arheološko istraživanje u Vrsaru 2014. i 2015. godine


Buršić-Matijašić, Klara; Matijašić, Robert
Projekt RAT-ROPH i arheološko istraživanje u Vrsaru 2014. i 2015. godine // Obavijesti - Hrvatsko arheološko društvo, 48 (2016), 17-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Projekt RAT-ROPH i arheološko istraživanje u Vrsaru 2014. i 2015. godine
(Project RAT-ROPH and archaeological excavation in Vrsar in 2014 and 2015)

Autori
Buršić-Matijašić, Klara ; Matijašić, Robert

Izvornik
Obavijesti - Hrvatsko arheološko društvo (0352-177X) 48 (2016); 17-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Istra, prapovijest, antika, Vrsar, Monte Ricco, sustavni terenski pregled
(Istria, Prehistory, Antiquity, Vrsar, Monte Ricco, field survey)

Sažetak
Četverogodišnji znanstveni projekt “Roman Age Transformation and Reuse of Prehistoric Hillforts in Istria” (RAT-ROPH), koji financira Hrvatska zaklada za znanost, započeo je u srpnju 2014. Projekt obuhvaća s jedne strane arheološko istraživanje lokaliteta radi prikupljanja novih saznanja o kronološkim odrednicama života na njemu, a s druge strane sustavni terenski pregled šireg područja s prikupljanjem podataka o povijesti naseljavanja, s naglaskom na kartiranje arheoloških lokaliteta od prapovijesti do danas i rekonstrukciju promjena u krajoliku kroz povijest. Važan cilj projekta je ispitati što se s prapovijesnim gradinama dogodilo na prijelazu iz željeznog u rimsko doba. Za studiju jednog slučaja odabran je arheološki lokalitet Monte Ricco kraj Vrsara, na kojemu su bili poznati ostaci prapovijesne gradine i rimskodobne cisterne. Sondiranje na Monte Riccu 2014. i 2015. pokazalo je da je nalazište bogato brončanodobnom keramikom, te da je bilo naseljeno i krajem željeznog doba, kad je na njemu izgrađena rimska vodosprema. Izgleda da je početkom I. stoljeća po Kr. lokalitet napušten.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-2370 - RIMSKODOBNA PREOBRAZBA I UPORABA PRAPOVIJESNIH GRADINA U ISTRI - ANALIZA I STUDIJA SLUČAJA (Klara Buršić-Matijašić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Pula,
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli