Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Govorna stilistika Branka Vuletića (CROSBI ID 643842)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Nikolić, Davor Govorna stilistika Branka Vuletića // Knjiga sažetaka: Deveti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora. Filozofski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 8. - 10. prosinca 2016. / Lazić, Nikolaj ; Pletikos Olof, Elenmari (ur.). Zagreb: Hrvatsko filološko društvo, 2016. str. 87-88

Podaci o odgovornosti

Nikolić, Davor

hrvatski

Govorna stilistika Branka Vuletića

U ovome preglednome izlaganju pokušat će se istaknuti najvažniji doprinosi Branka Vuletića hrvatskoj stilistici, osobito području fonostilistike. Još od prvih radova u Umjetnosti riječi potkraj 1960-ih godina pa sve do sintetske Govorne stilistike iz 2006. problematika odnosa zvuka i sadržaja u književnim, osobito poetskim tekstovima, ostala je jednim od trajnih Vuletićevih interesa. U dilemi između naturalističke i konvencionalističke teze načelno je bio na strani konvencionalista (grč. thései), ali je svojim analizama hrvatske i strane poezije neprestance donosio potkrjepe naturalistima (grč. phýsei). Izlaz iz dvojbe pronađen je u konceptu prostora pjesme i s njime povezanoga pjesničkoga znaka. Među važnijim fonostilističkim doprinosima ističe se prije svega primjena koncepta vrednota govorenoga jezika Petra Guberine na opuse kanonskih hrvatskih pjesnika (Cesarić, Kranjčević, Krleža, Kaštelan, Matoš), a zatim i primjena određenih statističkih metoda, osobito u usporedbi učestalosti glasova u glasovno neutralnome kontekstu i u prostoru pjesme. Vuletićev doprinos hrvatskoj znanosti o književnosti jest i mali rječnik stilističkih i versifikacijskih termina u knjizi Fonetika pjesme (2005.), a među dvama terminima kojima je dao izrazit autorski pečat ističu se pjesnički homofoni i zrcalna struktura. Neprestano se nadovezujući na velike hrvatske i inozemne prethodnike te se nadahnjujući njihovim idejama Branko Vuletić istovremeno je stvorio ne samo bogat nego i iznimno izvoran opus.

fonostilistika ; pjesnički homofoni ; pjesnički znak ; prostor pjesme ; stilistika ; zrcalna struktura

nije evidentirano

engleski

Speech stylistics of Branko Vuletić

nije evidentirano

phonostylistics ; poetic homophones ; poetic sign ; space of poem ; stylistics ; mirror structure

nije evidentirano

Podaci o prilogu

87-88.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka: Deveti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora. Filozofski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 8. - 10. prosinca 2016.

Lazić, Nikolaj ; Pletikos Olof, Elenmari

Zagreb: Hrvatsko filološko društvo

978-953-296-125-6

Podaci o skupu

Deveti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora. Filozofski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 8. - 10. prosinca 2016.

predavanje

08.12.2016-10.12.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija