Determining of Mechanical Hardness of Extrudates (CROSBI ID 484231)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Mrkić, Vlatka ; Semenski, Damir ; Drvar, Nenad ; Ručević, Marijana
engleski
Determining of Mechanical Hardness of Extrudates
Tehnologija ekstruzijskog kuhanja je danas u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji. Određivanje odnosa strukture i teksture ekstrudata je važan čimbenik u zaokruživanju ukupnih svojstava. Da bi se to postiglo moraju se pravilno postaviti slijedeći procesni parametri: Sadržaj vode u sirovini, brzina okretaja puža, temperatura, tlak i konfiguracija pužnica. Za određivanje mehaničke čvrstoće ekstrudata tipa flipsa koristio se odnos brzine, sile i pomaka prema univerzalnoj kidalici (MESSPHYSIK BETA 50-5). Dobiveni rezultati pokazali su da ekstrudati sa većim sadržajem vlage imaju i veću črstoću.
extrusion; mechanical hardness; extrudate texture
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
72-76-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the 4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists : Central European Meeting
Lelas, Vesna
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
953-96846-5-X
Podaci o skupu
4th Croatian Congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists. central European Meeting
poster
01.01.2002-01.01.2002
Zagreb, Hrvatska