Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 855038

Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka


Habuda-Stanić, Mirna; Niseteo, Tena; Pollak, Lea; Martinis, Irena
Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka, 2016. (ekspertiza).


CROSBI ID: 855038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka
(Scientific opinion on the influence of water quality for human consumption to the nutritional value of food for infants)

Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Niseteo, Tena ; Pollak, Lea ; Martinis, Irena

Izvornik
Hrvatska agencija za hranu (Znanstvena mišljenja, Zahtjev HAH–Z–2014-5)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ekspertiza

Godina
2016

Ključne riječi
voda za ljudsku potrošnju ; dojenački mliječni pripravci
(drinking water ; infant food)

Sažetak
Voda za ljudsku potrošnju posjeduje određene fizikalno-kemijske karakteristike koje moraju biti u skladu s odredbama Zakona o hrani (NN 81/13 ; 55/14), Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/2013), odnosno Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/2013). Navedeni Pravilnik definira parametre zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju (mikrobiološke i kemijske), indikatorske parametre te njihove maksimalno dopuštene koncentracije, a njegove odredbe odnose se na vodu koju isporučuju pravne osobe (voda iz vodoopskrbnih sustava) i vodu koja se stavlja na tržište u bocama ili nekoj drugoj ambalaži (npr. stolna voda) osim prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Dojenački mliječni pripravci (dojenačke formule) mogu se davati djeci od njihova rođena, ili kasnije, ukoliko njihove majke nisu iz medicinskih ili drugih razloga u mogućnosti ih dojiti, a dobivaju se različitim tehnološkim postupcima iz kravljeg mlijeka. Dojenački mliječni pripravci dolaze na tržište u vidu praškastih pripravaka kojima se dodaj e određena količina prokuhane vode čime postaju prilagođeni za konzumaciju. Iako su dojenački mliječni pripravci prisutni na tržištu, slični po svojem sastavu, budući da količine mikronutrijenata i makronutrijenata koje sadrže trebaju biti u skladu sa smjernicama i preporukama strukovnih udruženja, preliminarna istraživanja pokazuju da udio pojedinih nutrijenata u vodi, kojom se dojenački mliječni pripravci spravljaju, mogu utjecati na njihovu konačnu količinu u pripravku. Iako voda za ljudsku potrošnju mora udovoljavati odredbama navedenog Pravilnika, njene fizikalno- kemijske karakteristike, a naročito udio pojedinih kationa i aniona, najčešće ovise o porijeklu, načinu prerade i temperaturi vode. Kako se voda za ljudsku potrošnju, koja se potrošačima distribuira putem vodoopskrbnih sustava na području Republike Hrvatske, međusobno značajno razlikuje zbog njena porijekla i načina prerade, provedeno je istraživanje Hrvatske agencije za hranu pod nazivom „Utjecaj kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka“ s ciljem analize i utvrđivanja razlika u pogledu fizikalno-kemijskih karakteristika među uzorcima vode za ljudsku potrošnju uzorkovanu iz vodoopskrbnih sustava gradova županijskih središta Hrvatske i grada Zagreba te njihov utjecaj na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka. Uzorci su pri tome analizirani s ciljem utvrđivanja udjela pojedinih nutrijenata i to: fluora, selena, bakra, joda, cinka, željeza, klorida, fosfata, mangana, natrija, kalija, magnezija i kalcija, a zbog važnosti i utjecaja na zdravlje dojenčadi, u navedenim uzorcima određene su i koncentracije nitrata i sulfata. Navedeni parametri određeni su prije i nakon termičke obrade uzoraka vode koja je provedena prema uputama proizvođača dojenačkih mliječnih pripravaka, a potom je načinjena procjena konačnih udjela pojedinih nutrijenata u dojenačkim mliječnim pripravcima. Uzimajući u obzir preporučene dnevne količine unosa (RDA) pojedinih nutrijenata za dojenačke dobne skupine sukladno Znanstvenom mišljenju o potrebnom unosu nutrijenata putem hrane kod dojenčadi i male djece Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA Journal 2013 ; 11(10):3408), Radna grupa Hrvatske agencije za hranu za donošenje znanstvenog mišljenja o utjecaj kakvoće vode iz a ljudsku potrošnju iz vodoopskrbnih sustava na području Republike Hrvatske na konačni udio pojedinih nutrijenata u dojenačkom mliječnom pripravku, donijela je sljedeće zaključke: -Istraživanja ukazuju na značajan utjecaj kemijskog sastava termički obrađene vode za ljudsku potrošnju na udio pojedinih nutrijenata u pripravljenim dojenačkim mliječnim pripravcima - Rezultati procjene konačnog udjela pojedinih nutrijenata u pripravljenim dojenačkim mliječnim pripravcima za željezo, cink, kloride, fosfate, kalij i kalcij značajno prelaze preporučene dnevne količine unosa (RDA).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinička bolnica "Dubrava",
Klinički bolnički centar Zagreb

Profili:

Avatar Url Lea Pollak (autor)

Avatar Url Mirna Habuda-Stanić (autor)

Avatar Url Irena Martinis (autor)

Avatar Url Tena Niseteo (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Habuda-Stanić, Mirna; Niseteo, Tena; Pollak, Lea; Martinis, Irena
Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka, 2016. (ekspertiza).
Habuda-Stanić, M., Niseteo, T., Pollak, L. & Martinis, I. (2016) Znanstveno mišljenje o utjecaju kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka. Hrvatska agencija za hranu (Znanstvena mišljenja, Zahtjev HAH–Z–2014-5). Ekspertiza.
@unknown{unknown, year = {2016}, keywords = {voda za ljudsku potro\v{s}nju, dojena\v{c}ki mlije\v{c}ni pripravci}, title = {Znanstveno mi\v{s}ljenje o utjecaju kakvo\'{c}e vode za ljudsku potro\v{s}nju na nutritivnu vrijednost dojena\v{c}kih mlije\v{c}nih pripravaka}, keyword = {voda za ljudsku potro\v{s}nju, dojena\v{c}ki mlije\v{c}ni pripravci} }
@unknown{unknown, year = {2016}, keywords = {drinking water, infant food}, title = {Scientific opinion on the influence of water quality for human consumption to the nutritional value of food for infants}, keyword = {drinking water, infant food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font