Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje uljevnog sustava numeričkm simulacijom (CROSBI ID 779656)

Druge vrste radova | izložba

Zovko Brodarac, Zdenka ; Targuš, Mario Optimiranje uljevnog sustava numeričkm simulacijom // 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015. 2015.

Podaci o odgovornosti

Zovko Brodarac, Zdenka ; Targuš, Mario

hrvatski

Optimiranje uljevnog sustava numeričkm simulacijom

PLAMEN d.o.o. jedna je od najvećih ljevaonica u Republici Hrvatskoj s proizvodnjom odljevaka od cca. 14.000 t godišnje, te najveći i jedini proizvođač kućanskih aparata u domeni grijaćih tijela. Specijalizirana je za proizvodnju komponenti i konačnih proizvoda poput štednjaka, peći, kotlova i kamina. Konačni proizvodi predstavljaju sklopove kompleksnih tankostjenih geometrija, čijem razvoju je nužno pristupiti multidiciplinarno primjenom CAE (Computer Aided Engineering) koncepta - računalom potpomognutim inženjerstvom i razradom procesa lijevanja i skrućivanja. Suvremena proizvodnja odljevaka nezamisliva je bez implementacije novih strategija i koncepcija. U ljevačkoj industriji najviše se ističu koncepcije: “Near net shape castings” – odljevci s gotovo konačnim dimenzijama i “Right for the first time” – koncepcija kvalitativnog managementa u smislu detekcije i prevencije grešaka. Numeričkim simulacijama matematički se predviđaju fizikalne i kemijske pojave tijekom lijevanja i skrućivanja, uzimajući u obzir parametre materijala (EN-GJL-200), kalupa (svježa kalupna mješavina) i primijenjene tehnologije kalupovanja (Disamatic®) i lijevanja. U okviru ovog rada izvedena je optimizacija uljevnog sustava pomoću numeričke simulacije lijevanja i skrućivanja odljevka koji čini sklopni dio peći na kruta goriva, s ciljem postizanja laminarnog punjenja kalupne šupljine, usmjerenog skrućivanja, te uklanjanja greške površinske hrapavosti. Dobiveni rezultati su visoke točnosti, koji vizualno kvalitativno i kvantitativno prikazuju tijek lijevanja i proces skrućivanja prije i poslije optimizacije.

numerička simulacija ; uljevni sustav ; sivi lijev ; lijevanje ; skrućivanje

Inovacija je nagrađena brončanom medaljom.

engleski

Optimization of the gating system using numerical simulation

nije evidentirano

numerical simulation ; gate system ; grey iron ; casting ; solidification

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Metalurgija

Poveznice