Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 854512

Novi prilozi raspravi o nazivu ukupnog predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke


Vokić, Denis
Novi prilozi raspravi o nazivu ukupnog predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke // Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske, 39 (2016), 7-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Novi prilozi raspravi o nazivu ukupnog predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke
(Contribution to the Debate on the Appropriate Term for the Totality of Subjects of Interest in Conservation-Restoration and Museum Profession)

Autori
Vokić, Denis

Izvornik
Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske (0350-2589) 39 (2016); 7-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Konzerviranje i restauriranje ; muzeologija ; spomenik kulture ; kulturno dobro ; baština ; kultura
(Conservation and restoration ; museology ; cultural monument ; cultural property ; heritage ; culture)

Sažetak
Provedeno je istraživanje u cilju vrjednovanja pojmova kojima razni pojedinci i zajednice označuju ukupnost predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke. Članak je prilog aktualnoj raspravi unutar strukovne zajednice u nas. U toj raspravi koriste se podatci za koje ovo istraživanje nalazi da nisu uvijek točni ili znanstveno argumentirani. Istražena je geneza nastanka pojma „kulturno dobro“ i kontekstualizirana u raspravu o pojmovima „spomenik kulture“, „kulturno dobro“ i „kulturna baština“. Upozorava se na koliziju značenja pojma „kulturna baština“ u nas sa značenjem koje je definirao UNESCO 1982. godine, čime se otkriva da dio nesporazuma u odnosu na dokumente UNESCO-a u nas potječe od te kolizije. Na temelju komparativnog istraživanja predlažu se moguće opcije za nadvladavanje uočenih problema. Ovo istraživanje je aktualno i u kontekstu rasprave o „problematičnoj“ europskoj normi Očuvanje kulturnog dobra – Osnovno nazivlje i definicije EN 15898:2011 u smislu rasprave u cilju izrade poboljšane verzije norme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Dubrovniku

Autor s matičnim brojem:
Denis Vokić, (310105)