Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 854456

Eterična ulja i nusproizvodi mandarine (Citrus reticulata Blanco)


Ferenčić, Dubravka; Gluhić, David; Dudaš, Slavica
Eterična ulja i nusproizvodi mandarine (Citrus reticulata Blanco) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2016), 44-49 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 854456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Eterična ulja i nusproizvodi mandarine (Citrus reticulata Blanco)
(Essential oils and by-products of tangerine peel (Citrus reticulata Blanco))

Autori
Ferenčić, Dubravka ; Gluhić, David ; Dudaš, Slavica

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2016); 44-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mandarina ; eterična ulja ; kora mandarine
(tangerine ; essential oil ; tangerine bark)

Sažetak
Mandarina je citrusno voće čiji se plod najčešće konzumira oguljen i svjež. Cijeli plod može se preraditi u visokovrijedne namirnice, a osim toga, kora može poslužiti kao sirovina u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Razlog koji bi čovjeka ponukao da ne odbacuje koru mandarine je svjesnos o hranjivoj vrijednosti te sadržaju kemijskih spojeva koji povoljno utječu na čovjekovo zdravlje. Esencijala ulja mješavine su bioaktivnih tvari, prirodni ekstrakti, odnosno izolirana grupa spojeva iz biljaka visoke koncentracije. Riječ „esencijalno“ prijevod je engleske izvedenice „quintessence“, a u Oxfordskom rječniku je definirana kao „ekstrakt tvari koji sadrži njezinu osnovu u najkoncentriranijem obliku“. Esencijalna ulja izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, a uglavnom su bezbojne, žućkaste ili tamnosmeđe boje. To su „nusproizvodi“ metabolizma biljke, a nastaju u specijaliziranim biljnim tkivima koja sadrže uljne žljezde. Njihova je uloga privlačenje kukaca koji pomažu pri oprašivanju, odbijanju grabežljivaca i zaštiti biljke od bolesti. U sastavu molekula esencijalnih ulja najviše su prisutni spojevi koji su građeni od ugljika (C ), vodika (H) i kisika (O). Međusobno kombinirani u veliki broj molekula čine najrazličitije skupine spojeva koji se najčešće nalaze u sastavu eteričnih ulja kao što su: monoterpenski i seskviterpenski ugljikovodici, alkoholi, aldehidi, ketoni, fenoli, esteri, lektoni i fenilpropani. Na hrvatskom tržištu osim prerađevina od pulpe mandarina, moguće je proizvesti esencijalna ulja iz kore mandarina i listova. Takovom preradom kora i list ne bi više predstavljali biootpad, već novi proizvod s oznakom „Neretvanska mandarina“. Time bi se, osim jesenske berbe mandarina, i proljetna rezidba voćaka smatrala „berbom“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url David Gluhić (autor)

Avatar Url Slavica Dudaš (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ferenčić, Dubravka; Gluhić, David; Dudaš, Slavica
Eterična ulja i nusproizvodi mandarine (Citrus reticulata Blanco) // Glasnik zaštite bilja, 5 (2016), 44-49 (recenziran, članak, stručni)
Ferenčić, D., Gluhić, D. & Dudaš, S. (2016) Eterična ulja i nusproizvodi mandarine (Citrus reticulata Blanco). Glasnik zaštite bilja, 5, 44-49.
@article{article, year = {2016}, pages = {44-49}, keywords = {tangerine, essential oil, tangerine bark}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Essential oils and by-products of tangerine peel (Citrus reticulata Blanco)}, keyword = {tangerine, essential oil, tangerine bark} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font