Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 854269

Osnove dugoročnog razvoja Parka prirode UČKA


Osnove dugoročnog razvoja Parka prirode UČKA, Opatija: Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, 2002 (monografija)


Naslov
Osnove dugoročnog razvoja Parka prirode UČKA
(The basics of long-term development of the Nature Park UČKA)

Urednik/ci
Vidoje Vujić

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija

Grad
Opatija

Godina
2002

Stranica
132-158

ISBN
953-6198-28-2

Ključne riječi
obrazovanje i turizam; ekološki centar; park prirode Učka
(education and tourism; ecological center; national park of nature Učka)

Sažetak
Aktivnosti u Parku prirode Učka treba promatrati u međuzavisnosti sa stupnjem razvoja društvenih djelatnosti i udruga na rubnim područjima, čiji je zadatak utjecati na podizanje svijesti o značenju Parka prirode "Učka" za cjelokupni gospodarski i turistički razvoj ove destinacije i šire. Na području Parka prirode "Učka" djeluje "Javna ustanova za upravljanje Parkom prirode Učka", čiji bi zadatak trebao biti objedinjavanje aktivnosti onih segmenata društvenih djelatnosti i udruga, čiji je temeljni zadatak očuvanje i razvoj temeljnih vrijednosti ovog lokaliteta, te stvaranje uvjeta u kojima će se poštivati načela održivog razvoja i ekološki standardi, u cilju osiguranja dobrobiti lokalne i šire društvene zajednice. Polazište za promoviranje i bolju valorizaciju ovog rezervata prirode mogu biti rezultati zapaženih, a često i međunarodno priznatih izvannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama rubnih područja, a čiji je cilj podizanje svijesti i provođenje stvarnih akcija u cilju zaštite prirodnih i drugih resursa. Ne manje značajna su i iskustva ekoloških udruga, udruga lovaca, vatrogasnih postrojbi i sl., djelovanje raznih znanstvenih, kulturnih i sportskih udruga, kompleksnih akcija koje su usmjerene na pojedini lokalitet iako je njihovo značenje i dublje (npr. "Opatija - zdravi grad", "Opatija - prijatelj djece", "Prirodni resursi i zaštita od kardiovaskularnih bolesti" i sl.). Na ovim spoznajama može se temeljiti osnivanje "Međunarodnog ekološkog centra" čiji bi zadatak bio objedinjavanje i sustavno unapređivanje započetih ekoloških aktivnosti, te njihovo implementiranje na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu. To bi bio zadatak "Javne ustanove za upravljanje Parka prirode Učka" pri čemu bi trebalo objediniti, usmjeriti i sustavno prezentirati sva dosadašnja postignuća ove vrste. Njihovim sustavnim objedinjavanjem s drugim gospodarskim aktivnostima i usmjeravanjem na djelovanje na međunarodnom planu, postići će se bolja ekonomska i turistička valorizacija ovog lokaliteta. U središtu ponude biti će prirodne i druge blagodati parka prirode "Učka", ponuđene kao oblik ekološkog i edukacijskog oblika turističke ponude. To dokazuje kako se boljom organizacijom i valorizacijom društvenih djelatnosti na rubnim područjima može doprinijeti obogaćivanju gospodarskih i turističkih sadržaja ove destinacije, koji će moći zadovoljiti i nove segmente turističke potražnje, čime se otvara prostor uzajamnog djelovanja u sustavu povratne veze.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Osnove dugoročnog razvoja Parka prirode UČKA, Opatija: Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, 2002 (monografija)
Vidoje Vujić (ur.) (2002) Osnove dugoročnog razvoja Parka prirode UČKA. Opatija, Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija.
@book{book, year = {2002}, pages = {132-158}, keywords = {education and tourism, ecological center, national park of nature U\v{c}ka}, isbn = {953-6198-28-2}, title = {The basics of long-term development of the Nature Park U\v{C}KA}, keyword = {education and tourism, ecological center, national park of nature U\v{c}ka}, publisher = {Fakultet za turisti\v{c}ki i hotelski menad\v{z}ment Opatija}, publisherplace = {Opatija} }