Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena objedinjenog izdanja ISBD-a na opis stare knjige u odnosu na specijalizirani standard ISBD(A) (CROSBI ID 408693)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukić, Katarina Primjena objedinjenog izdanja ISBD-a na opis stare knjige u odnosu na specijalizirani standard ISBD(A) / Willer, Mirna ; Tomić, Marijana (mentor); Zadar, Hrvatska, Odjel za informacijske znanosti, . 2015

Podaci o odgovornosti

Vukić, Katarina

Willer, Mirna ; Tomić, Marijana

hrvatski

Primjena objedinjenog izdanja ISBD-a na opis stare knjige u odnosu na specijalizirani standard ISBD(A)

Svrha rada je ukazati na promjene u međunarodnom standardu za bibliografski opis stare knjige i na specifične propise koje je potrebno inkorporirati u hrvatski kataložni pravilnik kako bi bio primjenjiv na opis stare knjige. Cilj istraživanja je proučiti primjenu objedinjenog izdanja ISBD-a u odnosu na specijalizirani standard ISBD(A) da se utvrdi način na koji su u njihovim propisima iskazane specifičnosti stare knjige te kako se njihove međusobne razlike odražavaju na konkordanciju između propisa ISBD(A)-a i 2. dijela Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga koju je u počecima retrospektivne katalogizacije i konverzije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izradila Tinka Katić. Istraživanje je provedeno metodom komparativne analize, a kao instrument istraživanja korištene su konkordancije između propisa ISBD(A)-a i objedinjenog ISBD-a te između propisa ISBD-a specifičnih za staru knjigu i 2. dijela PPIAK-a nastale za potrebe ovog rada. Rezultati su pokazali razlike u načinu tretiranja specifičnosti stare knjige između objedinjenog izdanja ISBD-a i specijaliziranog standarda ISBD(A). Iako se specifičnosti stare knjige javljaju u svim skupinama bibliografskog opisa koje se koriste u opisu stare knjige, najviše se očituju u općim propisima, stvarnom naslovu i podacima o odgovornosti, skupini izdavanja, proizvodnje i raspačavanja te materijalnom opisu. U svim skupinama opisa uočene su promjene koje nalažu da se utvrdi njihov utjecaj na konkordanciju između propisa ISBD(A)-a i članova 2. dijela Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga. Komparativnom analizom propisa ISBD-a specifičnih za staru knjigu i 2. dijela PPIAK-a kao i spomenute konkordancije uočena su odstupanja u svim skupinama opisa koja treba uzeti u obzir pri preradbi nacionalnog kataložnog pravilnika.

stara knjiga ; bibliografski opis ; objedinjeni ISBD ; ISBD(A) ; PPIAK ; komparativna analiza

nije evidentirano

engleski

The application of ISBD consolidated edition to the description of rare books in relation to specialized standard ISBD(A)

nije evidentirano

rare books ; bibliographic description ; consolidated ISBD ; ISBD(A) ; PPIAK ; comparative analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

137

29.06.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Odjel za informacijske znanosti

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti