Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom? GEM Hrvatska 2012-2015 (CROSBI ID 779604)

Druge vrste radova | izvještaj

Singer, Slavica ; Šarlija, Nataša ; Pfeifer, Sanja ; Oberman Peterka, Sunčica Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom? GEM Hrvatska 2012-2015 // Cepor - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, Zagreb. 2015.

Podaci o odgovornosti

Singer, Slavica ; Šarlija, Nataša ; Pfeifer, Sanja ; Oberman Peterka, Sunčica

hrvatski

Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom? GEM Hrvatska 2012-2015

Hrvatska sudjeluje od 2002. godine u Global Entrepreneurship Monitor (GEM) istraživanju, a ovim izvještajem prezentira rezultate istraživanja za razdoblje 2012-205. godine. Uključenost u to istraživanje omogućava Hrvatskoj, posebno nositeljima politika, da politike, programe i instrumente kojima utječu na izgradnju poduzetničkog eko-sistema oblikuju na istraživačkim spoznajama a ne pretpostavkama. GEM istraživanje prati poduzetničku aktivnost na individualnoj razini i poduzetničku okolinu kroz nekoliko dimenzija. Poduzetnička aktivnost na individualnoj razini prati se kroz faze poduzetničkog ponašanja (od prepoznavanja poslovnih prilika, preko namjera, do pokretanja i rasta poslovnog pothvata, te izlaska iz poduzetničke aktivnosti) i kroz obilježja poduzetničkog ponašanja (kompetencije, strah od promašaja, društveni status). Od 2011. godine prati se i poduzetnička aktivnost zaposlenika. Poduzetnički eko-sistem se prati kroz dimenzije pristupa novcima, vladine politike (prema prioritetima, prema regulatornom okviru), vladine programe, obrazovanje (srednjoškolsko i niže, te iznad srednjoškolskog), transfer istraživanja i razvoja, profesionalnu i stručnu podršku poduzetništvu, fizičku infrastrukturu i društvene i kulturološke norme. Korištenjem standardiziranih upitnika i metodologije istraživanja, prikupljaju se svake godine mišljenja reprezentativnog uzorka odraslih stanovnika 18-64 godine starosti (najmanje 2000 u svakoj zemlji), te izabranih eksperata (najmanje 36 u svakoj zemlji). Na taj način omogućava se svakoj zemlji da prati promjene i obrasce poduzetničkog ponašanja u svojoj zemlji, te da se uspoređuje s drugima, ili kroz kriterij pripadnosti istoj razvojnoj fazi, ili geografski, ili s pojedinim zemljama s obzirom na neku specifičnost zbog koje se takva zemlja izabere kao uzor (benchmark). Za usporedbu Hrvatske sa svim zemljama koje su sudjelovale u GEM istraživanjima u 2012., 2013., 2014. i 2015. godine treba koristiti:http://gemconsortium.org/report.

GEM ; rezultati GEM istraživanja za Hrvatsku ; poduzetnička aktivnost

nije evidentirano

engleski

What makes Croatia (non)entrepreneurial country? GEM Croatia 2012-2015

nije evidentirano

GEM ; result of GEM research for Croatia ; entrepreneurial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Cepor - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, Zagreb

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice