Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853639

Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću


Maslek, Jasenka
Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću, Zagreb-Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2016 (monografija)


Naslov
Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću
(Land and people: Wine-growing of the Pelješac peninsula in the nineteenth and twentieth centuries)

Autori
Maslek, Jasenka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku

Grad
Zagreb-Dubrovnik

Godina
2016

Stranica
264

ISBN
978-953-347-093-1

Ključne riječi
razvoj; vinogradarstvo; stanovništvo; tranzicija; depopulacija
(development; wine-growing; population; demography; transition; de-population)

Sažetak
U knjizi se prati razvoj vinogradarstva na Pelješcu i utvrđuju međuutjecaji razvitka ove gospodarske grane i razvoja pelješkoga stanovništva od pada Dubrovačke Republike do početka 21. stoljeća. Kvantitativnom i kvalitativnom analizom gospodarskih opisa 34 katastarske općine iz 1844. godine utvrđena je ukupna površina pod vinogradima na poluotoku i prosječan urod po klasama vinograda. Operati katastarskih općina otkrili su i strukturu stanovništva, njegovu gospodarsku orijentiranost, broj i prostorni raspored. Utvrđeno je da su vinogradarske površine na poluotoku naglo povećane za konjunkture 30-ih godina 19. stoljeća i da su površine iskazane u katastarskim operatima najveće koje je Pelješac ikada imao. Ovom činjenicom poluotok se izdvaja od ostaloga dalmatinskog prostora gdje je povećanje vinogradarskih površina najizraženije u doba prve i druge konjunkture vina. Promjene u vinogradarstvu na kraju 19. stoljeća analizirane su u interakciji s mjerljivim promjenama u demografskim i u gospodarskoj strukturi, osobito u sferi pomorskoga kapitala. Vrlo nepovoljne gospodarske i demografske učinke na razvoj cijeloga poluotoka imao je forsirani proces deagrarizacije nakon Drugoga svjetskog rata. Rezultat je depopulacija i kronični nedostatak radne snage. Poljoprivredno stanovništvo opada najizrazitije u trpanjskoj i stonskoj regiji. Deagrarizacija se najviše očitovala u desetogodištu 1971.-1981., ali nije bilo masovnog napuštanja zemlje kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Dubrovniku

Profili:

Avatar Url Jasenka Maslek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Maslek, Jasenka
Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću, Zagreb-Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2016 (monografija)
Maslek, J. (2016) Zemlja i ljudi: vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću. Zagreb-Dubrovnik, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.
@book{book, author = {Maslek, J.}, year = {2016}, pages = {264}, keywords = {development, wine-growing, population, demography, transition, de-population}, isbn = {978-953-347-093-1}, title = {Land and people: Wine-growing of the Pelje\v{s}ac peninsula in the nineteenth and twentieth centuries}, keyword = {development, wine-growing, population, demography, transition, de-population}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku}, publisherplace = {Zagreb-Dubrovnik} }