Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853595

RAZVOJ KINETIČKIH METODA I METODA ANALIZE INJEKTIRANJEM U PROTOK ZA ODREĐIVANJE FARMACEUTSKI AKTIVNIH TIOLNIH SPOJEVA (N-ACETIL-L-CISTEINA, CISTEINA, PENICILAMINA, TIOPRONINA I GLUTATIONA) KAO ČISTE TVARI TE U FARMACEUTSKIM PRIPRAVCIMA


Biočić, Maja; Kukoč Modun, Lea; Radić, Njegomir
RAZVOJ KINETIČKIH METODA I METODA ANALIZE INJEKTIRANJEM U PROTOK ZA ODREĐIVANJE FARMACEUTSKI AKTIVNIH TIOLNIH SPOJEVA (N-ACETIL-L-CISTEINA, CISTEINA, PENICILAMINA, TIOPRONINA I GLUTATIONA) KAO ČISTE TVARI TE U FARMACEUTSKIM PRIPRAVCIMA // Knjiga Sažetaka XI. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2016. / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb, 2016. str. 48-48 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
RAZVOJ KINETIČKIH METODA I METODA ANALIZE INJEKTIRANJEM U PROTOK ZA ODREĐIVANJE FARMACEUTSKI AKTIVNIH TIOLNIH SPOJEVA (N-ACETIL-L-CISTEINA, CISTEINA, PENICILAMINA, TIOPRONINA I GLUTATIONA) KAO ČISTE TVARI TE U FARMACEUTSKIM PRIPRAVCIMA
(DEVELOPMENT OF KINETIC METHODS AND METHODS OF FLOW INJECTION ANALYSIS FOR THE DETERMINATION OF PHARMACEUTICALLY ACTIVE THIOLIC COMPOUNDS (N-ACETYL-L-CYSTEINE, CYSTEINE, PENICILLAMINE, TIOPRONIN AND GLUTATHIONE) IN PURE FORM AND IN PHARMACEUTICAL FORMULATIONS)

Autori
Biočić, Maja ; Kukoč Modun, Lea ; Radić, Njegomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga Sažetaka XI. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2016. / Matijašić, Gordana - Zagreb, 2016, 48-48

ISBN
978-953-6894-55-0

Skup
XI. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA 2016.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18-19.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tioli; kinetičke metode; analiza injektiranjem u protok
(Thiols; kinetic methods; flow injection analysis)

Sažetak
Korištenjem protočnih sustava uz spektrofotometrijski detektor razvijene su i vrednovane nove, brze i osjetljive kinetičke metode te metode analize injektiranjem u protok za određivanje N-acetil-L-cisteina, cisteina, penicilamina, tiopronina i glutationa kao čiste tvari te u farmaceutskim pripravcima. Predložene metode temelje se na redukcijskim svojstvima navedenih analita uz korištenje redoks-aktivnog kolorimetrijskog reagensa Cu(II)-neokuproina. Apsorbancija reduciranog oblika kompleksa Cu(I)-neokuproina praćena je spektrofotometrijski pri 458 nm. Optimizirani su parametri kemijske reakcije i parametri protočnih sustava. Ispitana je kinetika reakcije i uspoređena je za razmatrane analite. Eksperimentalni podatci dobiveni kinetičkom metodom obrađeni su s dvije računalne metode: metodom početne brzine i metodom određenog vremena. Vrednovanje metode provedeno je određujući linearno dinamičko područje, granicu određivanja i granicu dokazivanja, selektivnost, osjetljivost, točnost i preciznost. Primjenjivost metoda je ispitana na određivanje analita u farmaceutskim pripravcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-0000000-3217 - Određivanje tiola primjenom potenciometrijskih senzora i spektroskopije (Njegomir Radić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split