Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853262

Izvori stresa kod odgojiteljica predškolske djece i njihove osobine ličnosti


Sindik, Joško; Pavlović, Žana
Izvori stresa kod odgojiteljica predškolske djece i njihove osobine ličnosti // Sigurnost, 58 (2016), 4; 291-310 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Izvori stresa kod odgojiteljica predškolske djece i njihove osobine ličnosti
(Sources of stress for teachers of pre-school children and their personality traits)

Autori
Sindik, Joško ; Pavlović, Žana

Izvornik
Sigurnost (0350-6886) 58 (2016), 4; 291-310

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ličnost ; izvori stresa odgojiteljica ; suočavanje
(Personality ; sources of stress in preschool teachers ; coping)

Sažetak
Interakcija ličnosti odgojitelja (zajedno s njezinim/njegovim dispozicijskim suočavanjem sa stresom), socijalne i fizičko-tehničke okoline utječe na doživljaj stresa na poslu, kao i na svakodnevno funkcioniranje odgojitelja i kvalitetu odnosa s djecom. Cilj istraživanja bio je ispitati mogućnost prognoze općeg doživljaja stresa te izvora stresa na temelju osobina ličnosti odgojiteljica (optimizam/pesimizam, emocionalna kompetencija, samoefikasnost), radnog staža te varijabli dispozicijskog stila suočavanja sa stresom. U istraživanju je sudjelovalo 336 odgojiteljica Splitsko-dalmatinske županije. Primijenjeno je više mjernih instrumenata, i to: Skala procjene stresnosti posla odgojitelja, Skala optimizma– pesimizma, Skala opće samoefikasnosti, Skala socijalne poželjnosti, Upitnik emocionalne kompetencije EUK-15, Upitnik stilova suočavanja sa stresnim situacijama i Upitnik suočavanja sa stresnim situacijama. Rezultati su pokazali da su statistički značajni prediktori za kriterije opći doživljaj stresa te međuljudske odnose kao izvore stresa radni staž i dispozicijsko suočavanje sa stresom usmjereno na emocije. Statistički značajni prediktori za kriterije (stresore) odnosi s roditeljima, ponašanje djece te radni uvjeti kao izvore stresa su samoefikasnost i dispozicijsko suočavanje usmjereno na emocije. Nalazi istraživanja mogu pomoći osmišljavanju i unapređivanju programa kojima je za cilj prevencija stresa, ali i usvajanje učinkovitih strategija situacijskog suočavanja sa stresom, zajedno s vještinama socijalne interakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Joško Sindik, (273042)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus, Academic Search Complete, The SCImago Journal & Country Rank, Civil Engineering Abstracts, Mechanical & Transportation Engineering Abstracts, Pro Quest Materials Research Professional