Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853052

Gradovi izbjeglica: Od etike gostoljubivosti do politike prijateljstva (Lévinas-Derrida)


Paić Žarko
Gradovi izbjeglica: Od etike gostoljubivosti do politike prijateljstva (Lévinas-Derrida), Zagreb: Pan liber i Institut za europske i globalizacijske studije, 2016 (monografija)


Naslov
Gradovi izbjeglica: Od etike gostoljubivosti do politike prijateljstva (Lévinas-Derrida)
(Cities of Refugees: From Ethics of Hospitality to the Politics of Friendship)

Autori
Paić Žarko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Pan liber i Institut za europske i globalizacijske studije

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
120

ISBN
978-953-6285-67-9

Ključne riječi
izbjeglice; etika; politika; gostoljubivost; prijateljstvo; Lévinas; Derrida
(refugees; ethics; politics; hospitality; friendship; Lévinas; Derrida)

Sažetak
Knjiga se bavi filozofijko-političkom analizom problema izbjeglištva u globalnome poretku neoliberalnoga kapitalizma. Na tragovima filozofijskih uvida Lévinasa i Derride pokazuje se kako se europski kulturno-politički identitet na kraju epohe suverenosti nacije-države iznova konstruira polazeći od konfliktnoga odnosa povratka ideji organske nacije i bezuvjetnoga gostoprimstva u novoj situaciji tvorbe transnacionalnoga građanstva. Ono što se ovdje čini aporijom utemeljenja novoga identiteta Europe jest hibridno iskustvo kulture u susretu s drugim čovjekom kao strancem-gostom-izbjeglicom. Autor ekstentivnom interpretacijom mišljenja Lévinasa i Derride otvara čitav niz pitanja i aporija suvremene filozofije politike, izgradnje ideje Europe i naposljetku EU s obzirom na suočenje s velikim izbjegličkim valom naroda iz područja ratom ugroženih područja Sirije, Iraka i Afganistana. Temeeljna je postavka ove knjige da se mora oblikovati novi filozofijski odnos spram definicije nacije, suverenosti, države i građanina s obzirom na neodrživost tradicionalne kategorije političkoga subjekta.

Izvorni jezik
Spa

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Žarko Paić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Paić Žarko
Gradovi izbjeglica: Od etike gostoljubivosti do politike prijateljstva (Lévinas-Derrida), Zagreb: Pan liber i Institut za europske i globalizacijske studije, 2016 (monografija)
Paić Žarko (2016) Gradovi izbjeglica: Od etike gostoljubivosti do politike prijateljstva (Lévinas-Derrida). Zagreb, Pan liber i Institut za europske i globalizacijske studije.
@book{book, year = {2016}, pages = {120}, keywords = {refugees, ethics, politics, hospitality, friendship, L\'{e}vinas, Derrida}, isbn = {978-953-6285-67-9}, title = {Cities of Refugees: From Ethics of Hospitality to the Politics of Friendship}, keyword = {refugees, ethics, politics, hospitality, friendship, L\'{e}vinas, Derrida}, publisher = {Pan liber i Institut za europske i globalizacijske studije}, publisherplace = {Zagreb} }