Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853037

Toponimi gradine i kašteljeri u vremenu i prostoru


Buršić-Matijašić, Klara
Toponimi gradine i kašteljeri u vremenu i prostoru // Jezici i kulture u vremenu i prostoru 4 / Gudurić, Snežana, Kavgić, Aleksandar, Maričić, Sanja, Popović, Nataša, Radić Bojanić, Biljana, Radusin Bardić, Nataša (ur.).
Novi Sad: Sveučilište u Novom Sadu, Filozofski fakultet, 2014. str. 18-18 (predavanje, sažetak, ostalo)


Naslov
Toponimi gradine i kašteljeri u vremenu i prostoru
(Toponyms gradine and kašteljeri in time and space)

Autori
Buršić-Matijašić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Jezici i kulture u vremenu i prostoru 4 / Gudurić, Snežana, Kavgić, Aleksandar, Maričić, Sanja, Popović, Nataša, Radić Bojanić, Biljana, Radusin Bardić, Nataša - Novi Sad : Sveučilište u Novom Sadu, Filozofski fakultet, 2014, 18-18

ISBN
978-86-6065-277-7

Skup
Jezici i kulture u vremenu i prostoru 4

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 22. studeni 2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Prapovijest; gradine; toponimi; Istra; Hrvatska
(Prahistory; hillforts; toponyms; Istria; Croatia)

Sažetak
Toponimi kao odraz izgleda prostora, gospodarstva, povijesnog razvitka te društvenih odnosa govore nam o slojevitosti naseljavanja određenog teritorija. Toponimi gradine i kašteljeri javljaju se vrlo često na prostoru Istre, a najčešće označavaju ostatke prapovijesnih naselja iz vremena brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeće pr. Kr.). Njihov je razmještaj zanimljiv u odnosu na obalni i kopneni dio Poluotoka i to s obzirom na prapovijesnu naseljenost ali i s obzirom na kasnija povijesna razdoblja koja su se izmjenjivala na prostoru Sjevernog Jadrana. Na temelju terenskih istraživanja, korištenja podataka s povijesnih i suvremenih topografskih karata izradit će se detaljni razmještaj toponima i analizirati njihovo postojanje s obzirom na današnja jezična istraživanja hrvatskih i talijanskih dijalekata kao i jezičnih enklava. Pokušat će se dovesti u vezu toponimi, odnosno njihova pojava u prostoru, s granicama, odnosno prostorima na kojima su živjele hrvatska, odnosno slovenska i romanska komponenta. Jedan dio rezultata morao bi pokazati vrijeme njihova nastanka, a drugim bismo utvrdili postojanost imena mjesta, poštivanje zatečenog stanja bez obzira na njihovo porijeklo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Povijest, ArheologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Pula

Autor s matičnim brojem:
Klara Buršić-Matijašić, (245842)