Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 853018

M. Ricco kraj Vrsara (Istra, Hrvatska) - povijest dosadašnjih istraživanja


Buršić-Matijašić, Klara
M. Ricco kraj Vrsara (Istra, Hrvatska) - povijest dosadašnjih istraživanja // Jezici i kulture u vremenu i prostoru 6, Knjiga sažetaka / Gudurić, Snežana, Radić-Bojanić, Biljana, Kavgić, Aleksandar (ur.).
Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Filozofski fakultet, 2016. str. 11-11 (predavanje, sažetak, ostalo)


Naslov
M. Ricco kraj Vrsara (Istra, Hrvatska) - povijest dosadašnjih istraživanja
(M. Ricco near Vrsara (Istra, Hrvatska) - History of research)

Autori
Buršić-Matijašić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Jezici i kulture u vremenu i prostoru 6, Knjiga sažetaka / Gudurić, Snežana, Radić-Bojanić, Biljana, Kavgić, Aleksandar - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Filozofski fakultet, 2016, 11-11

ISBN
978-86-6065-392-7

Skup
Jezici i kulture u vremenu i prostoru 6

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 17. prosinac 2016.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Prapovijest; povijest; arheologija; toponimi; Hrvatska; Istra; Vrsar
(Prehistory; history; archeology; place names; Croatia; Istria; Vrsar)

Sažetak
Arheološki lokalitet M. Ricco nalazi se u Istri, u blizini današnjeg grada Vrsara, u neposrednom obalnom zaleđu. Nedavno je okončana treća sezona istraživanja koja su dio aktivnosti na znanstvenom projektu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (voditeljica prof. dr. sc. Klare Buršić-Matijašić), što ga financira Hrvatska zaklada za znanost. Projekt se provodi putem nedavno osnovanog Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika Filozofskog fakulteta pulskoga Sveučilišta. Dosadašnjim istraživanjem pokazali su se prvi obrisi slojevitosti lokaliteta, koji je najprije bio prapovijesna, histarska gradina, vjerojatno već u brončano doba (2000-1200 godina pr. Kr.), s kontinuitetom u željezno doba (1200-200 godina pr. Kr.) i zatim u rimsko doba. Materijalni ostaci ukazuju na život na lokalitetu u prvim stoljećima Rimskog Carstva, ali je potom naselje po svemu sudeći bilo napušteno. Nalazište M. Ricco odavno je poznato među lokalnim stanovništvo i u arheološkim-povijesnim krugovima. M. Ricco privlači svojim nazivom (od tal. bogato brdo), položajem, bogatstvom objekata in situ (ostaci cisterne), arheološkim materijalnim ostacima koji dolaze na vidjelo arheološkim istraživanjima (kamene izrađevine, keramika, metalni predmeti, staklo, životinjski ostaci…). Jedan od segmenata poznavanja lokaliteta svakako je povijesni tijek dosadašnjih istraživanja. Radi cjelokupne slike o lokalitetu jedan od ciljeva rada jest prikupiti sve poznate podatke pisane i memorijalne građe koji će nam omogućiti dobivanje cjelokupne slike istraživanja kao i devastacije nalazišta (moderna vodosprema, kamenolom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Pula

Autor s matičnim brojem:
Klara Buršić-Matijašić, (245842)