Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 852980

Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma


Krešić, Greta; Mrduljaš, Nikolina; Gazibara, Dragan; Pleadin, Jelka; Medak, Marcel; Šušnić, Saša
Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma // 9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Osijek, 2016. str. 48-48 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma
(Implementation of nutritionally balanced meals designed for heart protection in health tourism facility)

Autori
Krešić, Greta ; Mrduljaš, Nikolina ; Gazibara, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Medak, Marcel ; Šušnić, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / - Osijek, 2016, 48-48

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Nutricionističko oblikovanje menija; ugostiteljska ponuda; zdravstveni turizam
(Health tourism; healthy menu design; catering)

Sažetak
U kompetitivnom okruženju obaveza objekata zdravstvenog turizma je da osim brige za zdravlje klijenata ponudom inovativnih proizvoda kontinuirano podižu kvalitetu usluge. U tom kontekstu, nutricionistički pristup oblikovanju ponude hrane predstavlja novi proizvod kojim se mogu premašiti očekivanja gosta te povećati njihovo zadovoljstvo uslugom. U radu je prikazan primjer oblikovanja i implementacije ugostiteljske ponude koja je u skladu sa certificiranim standardima za očuvanje zdravlja srca. Sa ciljem minimaliziranja troškova implementacije, preliminarno je provedena kompletna nutritivna analiza postojeće ponude od 129 jela. Na temelju dobivenih rezultata kreirani su novi normativi vodeći računa da se koriste namirnice već uključene u plan nabave. Na taj način je bez dodatnog troška sirovina kreirana nova ponuda u potpunosti usklađena sa preporukama. Rezultati nutritivne analize nove ponude su pokazali sljedeće vrijednosti za energiju, ukupne masti, zasićene masne kiseline, kolesterol i natrij (izraženo po obroku): 498, 1±58, 3g ; 18, 6±2, 3g ; 3, 4±0, 1g ; 66, 1±32, 3mg i 681, 1±66, 2mg. Za svaki nutricionistički oblikovani meni navedena je napomena vezana uz odabir glavne namirnice koja može imati pozitivan učinak na zdravlje. Budući da u Hrvatskoj nije uobičajeno izražavanje informacija o nutritivnom sastavu ugostiteljske ponude te da prema našim saznanjima ne postoji objekt koji nudi posebno oblikovanu ponudu za zdravstveno-osviještene goste ovaj rad može poslužiti kao primjer oblikovanja inovativnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija